Planer på ny havsbaserad vindpark utanför Burgsvik

Ännu en vindkraftspark i närheten av den befintliga parken i Bockstigen utanför Burgsvik planeras. Ett första möte mellan regionen, länsstyrelsen och vindkraftsbolaget har hållits.

Tre av de fem vindkraftverken i Bockstigen. Vindparken var världens tredje vindpark till havs när den byggdes 1998.

Tre av de fem vindkraftverken i Bockstigen. Vindparken var världens tredje vindpark till havs när den byggdes 1998.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2021-11-19 06:02

Det planeras för nya vindkraftsparker som aldrig förr, både på land och till havs runt Gotland. Nyligen blev det känt att Vattenfall har planer på en landbaserad park med 70 vindsnurror mellan Lojsa och Ljugarn. Till havs, bland annat söder om Gotland vill OX2 bygga mellan 220 till 370 vindkraftverk

Nu har även det danska bolaget Momentum, genom sitt svenska dotterbolag Momentum Energy Sweden, planer på att etablera en ny vindpark till havs – Bockstigen II. Detta i ett område cirka fem kilometer sydost om Näsudden. Bolaget har redan idag intressen i den befintliga vindparken Bockstigen med fem vindsnurror i närområdet. 

Det nya projektet som bolaget säger sig vilja söka tillstånd för innefattar sju till tolv nya turbiner. Momentum har ansökt om att få använda det aktuella vattenområdet för undersökningar och fått tillstånd till detta av Kammarkollegiet. Två alternativ ska undersökas. Alternativ A inkluderar en park med sju vindkraftverk med en maxhöjd på 200 meter. Alternativ B inkluderar tolv lite mindre vindkraftverk med en maxhöjd på 150 meter.

I ett underlag presenterat för regionen och länsstyrelsen i september tidigare i år skrev bolaget att de nya turbinerna kan ha potential att producera hälften av vad Gotlands befintliga vindkraftverk producerar idag. Enligt en mycket preliminär tidsplan som tagits fram skulle byggnationen kunna påbörjas 2027 och 2028 skulle vindparken kunna vara i drift.

Det är dock mycket som återstår innan planerna faktiskt kan bli verklighet. På mötet med regionen och länsstyrelsen lyftes bland annat farhågor om att parken kan utgöra en barriär för fåglar. Länsstyrelsen framhöll därför vikten av att undersöka hur fåglar, och även fladdermöss, rör sig i området. 

Momentum fick även rådet att tidigt samråda med berörda instanser i fråga om dragningen av elkabel från parken till GEAB:s anslutningspunkt på Näsudden.

Länsstyrelsen påpekade även att det är av största vikt att förklara varför bolaget valt just den här platsen som ligger relativt nära land och beskriva alternativa platser. I den gällande översiktsplanen finns det riktlinjer för bland annat havsbaserade vindkraftverk och där anges att verken "bör placeras på ett avstånd om minst 10 kilometer från land, om möjligt".

Samråd med Försvarsmaken ansågs även som en prioriterad fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!