Yxman misstänkt för mordförsök – sköts av polis

Under onsdagseftermiddagen larmades polis till södra Gotland efter att en man i 40-årsåldern hotat att allvarligt skada sig själv och flera andra. Polisen använde sitt tjänstevapen för att skjuta mannen, som nu är misstänkt för försök till mord. Han har dock inte kunnat förhöras än, uppger polisen under torsdagen.

En stor polisinsats ägde rum under onsdagen. En man sköts i benet.

En stor polisinsats ägde rum under onsdagen. En man sköts i benet.

Foto: Corren

Gotland2024-04-03 20:44

Det var strax efter klockan 17 som polis larmades till södra Gotland efter att en man i 40-årsåldern hotat att allvarligt skada sig själv och flera andra personer. Flera patruller åkte ut på larmet, samtidigt som polisens förhandlare försökte få mannen att lugna sig.

Daniel Wikdahl vid polisens regionledningscentral berättade under onsdagen:

– Den här personen har alltså hotat att allvarligt skada sig själv och andra personer på olika sätt, jag kan inte gå in på hur. Under tiden som vi kör ut får våra förhandlare telefonkontakt med mannen, och de pratar länge under tiden som utryckningen pågår. Men mannen bestämmer sig ändå för att åka från platsen i bil. Vi vill av olika anledningar inte ha in den här mannen i mer tätbebodda trakter, så vi använder spikmatta för att hindra hans vidare färd.

– Mannen är beväpnad med yxa, och för att få stopp på honom använder vi både pepparsprej och elchock. Men det har ingen effekt, så därför tvingas vi använda tjänstevapnet för att skjuta honom i benet.

Mannen, som enligt polisen inte uppges ha några andra skador än skottskadan i benet, fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus.

Många omständigheter är under tidiga torsdagen ännu oklara.

– Mannen är fortsatt gripen och är misstänkt för försök till mord. Men några fler detaljer kan jag inte ge, eftersom vi inte kunnat höra den misstänkte än, säger Nadya Norton, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, på torsdagsmorgonen.

Inga, förutom den skottskadade mannen, uppges ha kommit till skada.

– Polisens våldsanvändande kommer att utredas enligt rutin. Det är särskilda utredningar som också gör att jag är förhindrad att tala om ärendet i detalj, sade Daniel Wikdahl på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!