Zamuels träning drabbar familjen ekonomiskt
Om ett par dagar åker åter igen cp-skadade Zamuel Lauberg till Nässjö för intensivträning. Åter igen måste hans föräldrar betala hela notan, på drygt 65 000 kronor.Verksamhetschefen Mariann Godin Luthman i Visby säger att utvärderingar visar att Nässjös resultat är desamma som vid vanlig habilitering. Därför betalar inte kommunen för insatser på fastlandet.
Förra året
När han just gjort samma sak förra året skrev GT en artikel om Zamuel. Hans föräldrar Lilian Lauberg och Pelle Östman berättade då om hur de själva fått skrapa ihop de 55 000 kronor den månadslånga vistelsen i Nässjö kostade, för träning, mat, boende och resor. Sedan åkte Zamuel hem och praktiserade allt han lärt sig i hemmet och i skolan.
Föräldrarna är själva övertygade om att just denna metod är den rätta för Zamuel. De ser hur han blir bättre, hur han kan gå och stå själv, hur han skaffat sig balans och hur han klarar sig utan rullstol.
- Hans tal blir också bättre när kroppen blir mer avslappnad, säger mamma Lilian, som tycker att hennes son gjort stora framsteg.
Till vardags går Zamuel i en vanlig skolklass i Terra Nova-skolan i Visby. Med hjälp av sin dator och ett speciellt tangentbord klarar Zamuel skolan och de nationella proven mycket bra, säger mamma Lilian.
Niklas Karlsson skannar in alla läroböcker och skriftligt material i datorn så att Zamuel kan lösa uppgifterna via den.
Det fungerar alltså bra för Zamuel, såväl i hemmet som i skolan. Detta trots att Zamuel också är multiallergiker. Det finns mycket mat och många djur som han är överkänslig mot.
Bästa sättet
Föräldrarna tycker alltså att de funnit det bästa sättet för att skapa ett drägligare liv för sin son, Nässjö-institutet. Därför tycker de att kommunen borde bekosta deras vistelse där, helst ett par gånger om året. Men kommunen menar att deras egen habiliteringsverksamhet räcker. Mariann Godin Luthman är verksamhetschef på Gotland:
- Vetenskapliga utvärderingar visar att det inte finns någon skillnad på resultaten från Nässjö jämfört med vanliga habiliteringsinsatser, när det gäller den motoriska förmågan.
Hon säger också att numera ligger fokus i habiliteringen mer på att skapa ett gott liv med handikappet än bara på träning.
Marie Kransberg är avdelningschef på habiliteringen och säger att det finns bra resurser på Gotland. Hon kan inte kommentera enskilda patienter, men vill ändå säga:
- Vi kan också erbjuda intensivträning om vi bedömer att en patient behöver det.Vi har bestämt att habilitering av patienter på Gotland ska ske på ön, eftersom vi har dessa resurser.
I dag får Zamuel på kommunens habilitering 1,5 timme gymnastik i veckan samt 45 minuters bad.
- Där tränar han tillsammans med andra med olika handikapp och i olika åldrar. Jag har svårt att se att han utvecklas i den gruppen., säger Lilian Lauberg.
Vissa landsting i Sverige har valt att bekosta intensivträningen i Nässjö medan andra gör som Gotlands kommun, säger nej.
Bor i husbil
När Zamuel åker till Nässjö denna gång följer också Niklas Karlsson med. Han får bo i husbilen på parkeringen, allt för att hålla kostnaderna nere.Men Lilian Lauberg räknar med att det kommer att kosta minst 65 000 kronor. Pengar de sparat ihop under året.
- Och så har vi pantat burkar...
Lilian Lauberg och Pelle Östman bjöd för några månader sedan in ansvariga kommunalrådet Åke Svensson, som åkte till Gammelgarn för att träffa Zamuel. De ville övertyga honom om att Move and walk-metoden var värd att satsa på för deras son.Vad tycker då Åke Svensson?
Villrådig
- Jag är villrådig, säger han, avväpnande uppriktigt.
Han säger att han resonerar både med Zamuels föräldrar och med företrädare för habiliteringen i Visby. De förespråkar olika metoder. Åke Svensson själv kan inte välja. Han kan inte veta vilket som är bäst, säger han.
Lilian Lauberg är luttrad. Hon tycker att de ekonomiska resonemangen är konstiga.
- En permobil kunde vi få direkt, säger hon, men det vill vi ju inte! Vi vill att Zamuel ska lära sig gå själv! För de pengarna som en permobil kostar kunde vi åka till Nässjö minst två gånger. Kommunen säger att dessa pengar kommer ur olika kassor, men själv betalar jag skatt ur en och samma plånbok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!