Zweigbergk får nytt chefsjobb i regionen

Beredskapschefen Rikard von Zweigbergk får ett nytt uppdrag när regionen höjer säkerhet och beredskap på Gotland. Samtidigt tar räddningschefen på sig mer ansvar.

Rikard von Zweigbergk blir tillförordnad säkerhetschef.

Rikard von Zweigbergk blir tillförordnad säkerhetschef.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-02-29 20:45

Det är det oroliga läget i världen med den höga terrorhotsnivån och inträdet i försvarsalliansen Nato som motiverat regionledningen att se över och ge medarbetare nya roller. 

– Vi behöver förstärka organisationen som rör arbetet med beredskap och säkerhet, säger regiondirektör Stefan Hollmark.

Han drog i gång en översyn av detta vid årsskiftet. 

– Jag är imponerad av det arbete med beredskap och säkerhet som jag har sett under min relativt korta tid i Region Gotland, säger han som nu vill ta ytterligare ett steg. 

Den som får uppdraget är Rikard von Zweigbergk som nu ska granska hur beredskaps- och säkerhetsområdet på Gotland kan förbättras. Det innebär att han åtminstone tillfälligt lämnar uppdraget som enhetschef för beredskap och säkerhetsskydd.

Rikard von Zweigbergk får samtidigt rollen som tillförordnad säkerhetschef, en tjänst som varit vakant sedan december. Där ingår det strategiska ansvaret för informationssäkerhetsfrågor. 

– Det här nya tillfälliga uppdraget är mer av en expertroll inom det område som jag kan bäst, och det ska jag nu kombinera med att leda översynen av beredskaps- och säkerhetsorganisationen inom regionen.

Uppdraget som ansvarig för beredskapsarbetet och säkerhetsskyddet på Gotland har han haft sedan januari 2022 och innan det var han beredskapsstrateg.

– Det har varit intensiva år som chef, inte minst med tanke på det allmänna säkerhetsläget i Europa och det fokus de här frågorna har fått de senaste åren, en spännande utmaning men också ett krävande jobb, säger Rikard von Zweigbergk. 

Chefen för räddningstjänsten, Lars-Göran Uddholm, ersätter honom som tillförordnad beredskapschef. Under en period kommer han att sköta båda dessa roller.

– Räddningstjänsten jobbar utöver sitt grunduppdrag även med räddningstjänst under höjd beredskap och vi finns redan med i andra delar inom regionen för att stärka det civila försvaret och skyddet för de enskilda. Vi behöver kunna samarbeta ännu mer kring beredskaps- och säkerhetsfrågorna, oavsett hur en organisering ser ut framåt, säger Lars-Göran Uddholm.

Nyordningen träder i kraft från 1 mars och översynen beräknas vara klar vid årsskiftet. 

Lars-Göran Uddholm ska jobba både som räddningschef och beredskapschef.
Lars-Göran Uddholm ska jobba både som räddningschef och beredskapschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!