Varje dag hör ungefär 70 barn av sig till Bris, Barnens rätt i samhället. Den siffran är ganska konstant även under juldagarna, men Catarina Nylund ser att samtalsämnena till viss del förändras.
– När de ringer handlar det ofta inte om de bra sakerna utan om det som är jobbigt. Det kan vara att föräldrar dricker för mycket eller att föräldrarna inte haft råd med julklappar så att man skäms inför kompisar eller att det är bråkigt, säger hon.
För barn som lever i familjer där vuxna har alkoholproblem blir julen ofta en särskilt svår tid.
– Oftast är det så att föräldrar som dricker för mycket på julafton dricker förmodligen för mycket också andra delar av året och då är man besviken att de inte ens på julafton kan låta bli. Men man skäms också när resten av släkten är där. Det kan också handla om familjekonflikter som inte alls är förknippat till alkohol. Att det är bråkigt och inte alls den där julkänslan som man vill ha som barn, förklarar Catarina Nylund.
För många svenskar handlar julen om julklappar, något som lätt blir en källa till oro för barn i ekonomiskt utsatta familjer.
– Det finns en skam kring allt det här. Vissa barn får mycket och har råd att åka bort över julen, när man sedan kommer tillbaka till skolan pratas det om det, säger Catarina Nylund, som råder lärare och vuxna att inte lägga så mycket vikt vid sådana saker.
Det allra viktigaste tycker hon dock är att fråga barn hur de har det och visa att det är okej att prata om saker.
– Även om du bara får en axelryckning tillbaka när du frågar så har du visat för barnet att du som vuxen bryr dig, säger hon.