Myndigheter i strid om flygledning

Det blåser upp till strid om den fjärrstyrda flygledningen på Visby flygplats. Luftfartsverket har redan börjat rekrytera personal, men Försvarsmakten står fast vid att ett obemannat flygtorn i Visby är en säkerhetsrisk.

Säkerhetsfråga. Försvaret och Luftfartsverket är inte överens om den fjärrstyrda flygledningen.

Säkerhetsfråga. Försvaret och Luftfartsverket är inte överens om den fjärrstyrda flygledningen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Gotland/fastland2017-05-08 05:15

I förra veckan avslöjade GA att Luftfartsverket påbörjat en rekrytering av personal som ska flygleda trafiken till och från Visby flygplats på distans från Arlanda. Detta trots att försvaret i sitt remissvar var mycket kritiskt och konstaterade att förslaget "inte tar hänsyn till Försvarsmaktens behov av att upprätthålla verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet".

Och det tycker försvaret fortfarande, enligt Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmaktens hökvarter:

– Försvarsmakten har ju inte ändrat uppfattning i frågan. Nu kommer vi i närtid att genomföra ett möte med Luftfartsverket och förklara vår ståndpunkt. Sedan får vi ta det därifrån, säger han.

Att försvaret är remissinstans beror på ett avtal om flygtrafik mellan Försvarsmakten och Luftfartsverket. Av avtalet framgår att Luftfartsverket måste inhämta synpunkter från försvaret i samband med större förändringar och att försvaret har vetorätt om förändringarna har "ytterst väsentlig påverkan på Försvarsmaktens verksamhet". Det står nu klart att myndigheterna inte är överens om vilken påverkan fjärrstyrd flygledning har. Försvaret menar att man har vetorätt, medan LFV anser motsatsen eftersom förändringen gäller en civil flygplats.

– Vi får titta på vad avtalet säger. Men man ska inte rusa åstad och varken förstora eller förminska den här frågan. Nu får myndigheterna sätta sig och prata med varandra och reda ut de olika synpunkterna, säger Jesper Tengroth.

Vad händer om ni inte kommer överens?

– Det är för tidigt att spekulera om det. Först när vi har pratat kan vi konstatera hur vi ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!