Det är regeringen som kräver hårdare tag mot nedskräpning. Efter riksdagsbeslut ska en ny lag från 1 juli ge polisen möjlighet att direkt bötfälla den som skräpar ner.
- Om det blir svensk lag så är det upp till oss att fullfölja beslutet. Jag ser inga problem med det, kommenterar Dan Paulsen vid polismyndigheten på Gotland.
Han konstaterar att polisen redan har att skriva ut böter för brott mot både förbud om alkoholförtäring och urinering på offentlig plats.
- Jag ser inga problem med att polisen skulle fullfölja bötesbrott också mot nedskräpning, men, säger han, naturligtvis är det alltid en fråga om prioritering i förhållande till grövre brott.
Skräpkoll
Miljöminister Andreas Carlgren står bakom förslaget om lagändringen som innebär att en ny straffbestämmelse införs där nedskräpning kallas nedskräpningsförseelse.
- Vi hoppas och tror att regeringens förslag blir beslutat i riksdagen. Därefter blir det Riksåklagaren som bestämmer bötesbelopp och beslutar att uppdra åt polisen att bötfälla på plats, förklarar Andreas Carlgrens pressekreterare Lennart Bodén.
Nedskräpning är i dag olagligt och kan enligt lag bestraffas med böter eller fängelse upp till ett år. Men nu krävs att polisen först skriver en anmälan och sedan att en åklagare väcker åtal.
Med den föreslagna lagändringen blir det möjligt att utfärda ordningsbot direkt på platsen för nedskräpning. Syftet är att det ska bli enklare att ställa den som skräpar ner till svars.
- Våra experter och jurister säger att polisen inte drar i gång den stora apparat som krävs idag med anmälan och åklagare. Det blir enklare om nedskräpning blir en förseelse som enbart kan leda till penningböter, säger Lennart Bodén.
Han påpekar att lagändringen med hårdare tag mot nedskräpning ställer större krav på kommunerna att sätta upp papperskorgar och andra lämpliga kärl som töms.
Från 2011 till 2013 har regeringen uppdragit åt Naturvårdsverket att utveckla dialogen med kommunerna och informationen till allmänheten om hårdare tag mot nedskräpning.