Sju överklagar Bunge-domen

Sju har överklagat domen i Mark- och miljööverdomstolen som ger Nordkalk rätt att bryta kalk vid Ducker i Bunge.
Nu avgör Högsta domstolen om ärendet ska ges prövningstillstånd.

gotland/fastland2012-08-03 04:00

Det var den 5 juli som beskedet kom att Mark- och miljööverdomstolen gav Nordkalk att börja arbetet för det nya, 25 meter djupa och 170 hektar stora, kalkbrottet vid Ducker i Bunge.

I går, som var den sista dagen för att överklaga Mark- och miljööverdomstolens dom, hade sju överklaganden registrerats: Region Gotland, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Sveriges botaniska förening, Gotlands botaniska förening samt som privatperson, Håkan Linder, ordförande i föreningen bevara Ojnareskogen.


"Fel begångna"
Naturvårdsverket vill att HD ska stoppa arbetena vid Ducker och ändra domen som ger Nordkalk rätt att öppna det nya brottet.

Myndigheten menar att det har begåtts fel i rättegången och att framtida tolkning av lagen på andra platser.

Region Gotland menar att domen inte upp viktiga villkor, bland annat för att säkerställa grundvattnet och för hur efterbehandlingen ska ske.

I Naturskyddsföreningens överklagande påpekas att domen ger Nordkalk möjlighet att spränga nästan 62 miljoner ton kalksten ur ett världsunikt naturområde, vilket bryter mot såväl miljöbalken och EU:s bindande miljölagstiftning.

Akten är nu överförd till Högsta domstolen, HD, som är den sista instansen att överklaga ett domslut, men alla mål som överklagas tas inte upp till prövning.

För det krävs prövningstillstånd vilket ges av HD där de flesta ansökningar om prövningstillstånd avgörs inom sex månader.

2006 - Nordkalk får av miljödomstolen tillstånd för att öppna två provbrott vid Ducker 1:64 i Bunge. Naturskyddsföreningen överklagar domen, men HD säger nej till prövningstillstånd.

2008 - Miljödomstolen säger nej på begäran om kalkbrytning.

2009 - Miljööverdomstolen upphäver domen från 2008 och beslutar att miljödomstolen, nu Mark- och miljödomstolen, ska meddela tillstånd och fastställa villkor. 13 överklagar miljööverdomstolens dom som gav tillstånd för kalkbrottet. I oktober 2010 sa HD nej till prövningstillstånd.

2010 - högsta domstolen nekar prövningstillstånd. Domen från 2009 vinner laga kraft.

28 oktober 2011 - mark och miljödomstolen säger nej till Nordkalks begäran om att få påbörja arbeten innan tillstånd och villkor fastställts.

30 november 2011 - mark- och miljödomstolen kan inte fastställa villkor och ger därmed inget tillstånd.

Juli 2012: HD säger nej till Naturvårdsverkets ansökan om inhibition, alltså begäran att Nordkalk inte ska få börja arbetena innan frågan om prövningstillstånd avgjorts.

5 juli 2012 - Mark- och miljödomstolen beslutar om villkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!