I den planerade verksamheten har brister och vakanser identifierats inom barn- och utbildningsförvaltningen på Gotland. Till hösten saknas 19 förskollärare.
- Vi har brist på både behöriga förskollärare och fritidspedagoger. 30 barnskötare har blivit förskollärare tack vare en tidigare högskoleutbildning på 60 poäng med lokal behörighet. Problemet är att det inte räcker för legitimation, säger Barbro Engström i barn-och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp.
Läggs ner
Samtidigt som Region Gotland söker efter behöriga förskollärare läggs förskoleprogrammet ner vid HGO.
- Inga nya studenter in från hösten 2012. Däremot får det 80-tal studenter som redan går på förskollärarprogrammet vid HGO får fullfölja det enligt avtal med Uppsala universitet, säger högskolans rektor Jörgen Tholin.
Han konstaterar att leveranstiden för en förskollärare är lång, utbildningen tar 3,5 år, men inom ett par år kommer alla som fullföljer utbildningen att gå ut med examen och legitimation.
2010 ersattes lärarprogrammet av förskollärarprogrammet, som ger 210 högskolepoäng och förskollärarexamen, vid HGO. Då togs 40 studenter in och lika många antogs 2011, de flesta gotlänningar, till utbildningen som har getts av Uppsala universitet med all undervisning i Visby.
Arbetsbörda
Enligt Stefan Myrgård, högskoleadjunkt och knuten till pedagogisktutvecklingscentrum vid högskolan, har HGO uppvaktat Region Gotland och Uppsala universitet för att förskollärarutbildningen ska komma i gång igen på Gotland från 2013. Men Uppsala universitet hänvisar till att utbildningen i Uppsala är kraftigt underbemannad.
- Vi har fullt upp med att hålla igång förskollärarutbildningen i Uppsala. Att delta i undervisning vid Högskolan på Gotland blir en för stor arbetsbörda för våra lärare, säger Anna Hagborg, ansvarig utbildningsledare vid fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet.
Rekryteringsgrund
- Att ta bort förskollärarutbildningen på Gotland blir allvarligt för oss. Det är en bra rekryteringsgrund för regionen, konstaterar Barbro Engström.
2009 ville Region Gotland säga upp 80 barnskötare och assistenter inom barnomsorg och skola då krav ställdes på högre utbildning.
Hälften blev kvar som vikarier och vid årets slut hade 19 barnskötare och 12 assistenter anställts på nytt.
Samtidigt annonserade regionen efter ett 30-tal förskollärare. Inte ens hälften kunde tillsatta eftersom det inte fanns så många förskollärare på ön.
- Regionen vill konvertera barnskötare till förskollärare, men våra medlemmar som är barnskötare har fått gå in som vikarier. Utan förskollärarutbildning på ön får regionen problem, säger Tom Forsling, ombudsman vid Kommunal Gotland.