Redan i början av april började potatisodlarna i främst södra Sverige, och med Skåne i spetsen, att sätta sin potatis. På Gotland kom man i gång ett par veckor senare. Och nu har effekterna av fastlandets potatisodlare tilltag nått Gotland.
För i och med att vädret varit helt i potatisodlarnas smak har skörden också varit därefter.
- Vi har också jättebra skördar av färskpotatis. Det handlar inte om det. Men i södra Sverige har potatisodlarna valt att inte ha något lager av sin potatis utan säljer den direkt, otvättad ut till butikerna. I och med det blir priset därefter, det vill säga att vi andra potatisodlare som tvättar och sorterar vår potatis går i stort sett plus minus noll, förklarar Andreas Wiklund.
Bättre lokalt
Han äger Stora Tollby gård i Fole och skördar runt 4 000 ton potatis per år. Leveranserna går främst till fastlandet.
- De som säljer sin potatis lokalt här på Gotland har ett hyfsat bra pris, eftersom folk är beredda att betala lite mer för lokalt producerad potatis. Det är värre för oss som levererar till fastlandet, säger Andreas Wiklund.
Och eftersom skörden varit både tidig och stor på fastlandet har priset sjunkit. Dessutom har fastlandsodlarna i södra Sverige valt att sälja sin potatis otvättad och då går priset automatiskt ner eftersom det krävs mindre arbete som håller omkostnaderna nere.
70 öre kilot
Odlarpriset är ibland så lågt som drygt 70 öre kilot. Enligt Clas Pettersson, ordförande i potatisodlarföreningen på Gotland, måste priset ligga på två till tre kronor för att det ska gå runt.
- Tyvärr är det så här marknaden fungerar när det finns ett överskott och man väljer att odla färskpotatis på det här viset, säger Clas Pettersson.
Kan ni göra något åt den här utvecklingen?
- På Gotland har vi valt att satsa på kvalitet. Vi tror att det lönar sig i slutändan och att våra kunder kommer att vilja betala för det, säger Clas Pettersson.
På Gotland har många potatisodlare redan nu valt det säkra före det osäkra och börjat lagra färskpotatisen så den i stället sätter skal och kan säljas under hösten.
Stefan Svensson är före detta ordförande i Potatisodlarnas förening på Gotland. Enligt honom måste det till en katastrof för att öns potatisodlare ska tjäna på färskpotatisen i år. Vad han menar är att det måste till redigt med regn i södra Sverige - men inte på Gotland.
- Då kan priserna höjas till en acceptabel nivå, säger Stefan Svensson.