Så jobbar Gotlandshem mot missbruk av bostäderna

I Malmö kollar ett kommunalt bostadsbolag hur mycket varmvatten som används. Det gör inte Gotlandshem. Men problematiken känns igen.

Ibland kan det vara brevbäraren som märker att postfacket inte töms och blir överfullt. Denna bild är inte från Gotland.

Ibland kan det vara brevbäraren som märker att postfacket inte töms och blir överfullt. Denna bild är inte från Gotland.

Foto: Roger Lundsten / TT

GOTLAND/MALMÖ2023-11-10 06:05

En man vräktes av ett kommunalt bostadsbolag i Malmö, då han ansågs ha för litet behov av lägenheten. Detta baseras bland annat på att mannen bara använt varmvatten i bostaden under sex dagar hittills i år – därför bedöms han vara frånvarande alltför mycket, enligt en artikel i Hem & Hyra.

Denna kontrollmetod används inte av Gotlandshem.

– Vi ser inte på eventuell el- eller vattenförbrukning för att avgöra om lägenheten nyttjas som permanent boende eller inte. Vi vill ju att hyresgästerna ska hushålla med vattnet på Gotland, så att gå på någon som gör av med lite skulle kännas märkligt, säger kundservicechefen Lina Runander.

I grunden har man dock liknande regler som Malmöbolaget: Hyresgästen ska ha ett grundläggande behov av sin allmännyttiga bostad.

– Men man behöver inte vara orolig över att man är där för lite, så länge det är ens huvudsakliga bostad och att man är skriven där, säger Lina Runander.

Om ni inte utför "förbrukningskontroll", hur kollar ni då att lägenheterna utnyttjas tillräckligt?

– Oftast märker man det på något sätt, genom att postfacket inte töms, eller att grannar reagerar på att ingen är där. Våra bovärdar har också bra koll på sina områden och kan slå larm. Men vanligare är kanske att personen inte är skriven på adressen, då kollar vi upp varför.

Enligt Lina Runander dyker sådana här ärenden upp "då och då". När det sker har man först ett samtal med hyresgästen i fråga.

– Ibland har de inte riktigt funderat över vilket behov de faktiskt har. När vi väl knackar på, eller ringer upp, är de oftast medgörliga.

Kundservicechefen berättar om ett exempel i närtid:

– Det var en lägenhet där grannarna började se ett berg av post och de såg aldrig någon person. Vi fick till slut tag på hyresgästen, som visade sig bo på en annan plats. När vi förklarade vad som gällde sa personen upp kontraktet med oss direkt.

Det här handlar om "felaktigt nyttjande" av en allmännyttig lägenhet. Vanligare exempel på det är otillåten andrahandsuthyrning.

– Man får bara hyra ut om man har särskilda skäl, som att man ska prova på att vara sambo eller studera på annan ort. Det ska godkännas av oss.

Även här kan det vara grannar som tipsar – men Gotlandshem gör dessutom viss omvärldsbevakning:

– Vissa lägger till och med ut annonser om uthyrning på sajter som Blocket, så dem brukar vi bevaka, berättar Lina Runander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!