Köpte vård på hem med HA-kopplingar

Gotlands kommun köpte vård för 170 000 kronor av ett behandlingshem som dels har kopplingar till Hells Angels, dels kritiseras för olagliga bestraffningsmetoder.

Foto: /SCANPIX

Gotland/Marstrand2010-03-26 04:00
Behandlingshemmet Västkustfamiljen grundades i mitten av 1990-talet. Under årens lopp har statliga Kriminalvården köpt dess tjänster för 46 miljoner kronor.
Ett hundratal kommuner har och har haft avtal med Västkustfamiljen, som har hem i Kungshamn och Marstrand. Gotlands kommun köpte en vårdplats för sammanlagt 169 500 kronor, mellan maj och september 2008.
Västkustfamiljens behandlingsmetoder har ifrågasatts och kritiserats. Senast i en granskande artikelserie i tidningen Faktum. Där framgår att en intagen år 2007 mördades av en annan intagen. Flera vårdtagare hade den kvällen, utan att personal reagerat, druckit öl på krogen. Andra drack desinfektionsmedel på hemmet.

Bestraffningar
Västkustfamiljen har ifrågasatts för pennalism och en "konsekvenspedagogik" med kollektiva bestraffningar, vilket enligt ett JO-beslut från 2003 är olagligt. Intagna fick bland annat simma runt hela Marstrandsön, skriver Faktum.
Socialtjänsten i Kungälv har i tillsynsrapport efter tillsynsrapport konstaterat att det "är tveksamt om denna konsekvenspedagogik är förenlig med de grundläggande värderingarna i socialtjänstlagen.".
Dessutom ifrågasätts Västkustfamiljens ägare och grundare Michael Lehner - hyllad men tuff målvaktstränare i ishockeylagen Frölunda och vitryska Dynamo Minsk.
Faktum berättar att Michael Lehner under 15 år tog "hjälp" av vänner från Hells Angels, när intagna blev hotade eller krävda på gamla knarkskulder. De intagna fick också spela hockey med presidenten för Hells Angels i Göteborg, som 1998 fick fängelse för att ha slipat bort en medlems gängtatuering med vinkelslip.
Enligt ett rykte ägs behandlingshemmet av Hells Angels. Det avfärdar Michael Lehner - men han tar inte avstånd från HA:
- Jag hade själv valt den vägen och haft en väst på ryggen, om det inte vore för Västkustfamiljen, säger han till Faktum.

"Ett hopkok"
Faktum har intervjuat en före detta intagen och sedan anställd: "Behandlingsideologin upplevde han som ett hopkok av olika actionfilmer och tv-program som Michael Lehner hade sett. De lade inte mycket vikt vid terapi, det var mest dykning och hockey."
Socialtjänsten i Kungälv skriver att behandlingen är "mycket speciell" - mycket bra för "rätt person" och mycket dålig för "fel person".
Just att behandlingen är speciell, gjorde att Gotlands kommun köpte den, en gång 2008. Socialchef Lena Lager:
- Vi har inget ramavtal med Västkustfamiljen. Sådana placeringar gör vi inte om det inte är något alldeles särskilt.
Lena Lager säger att hon inte hört något negativt om Västkustfamiljen - mer än nyligen, då Faktums journalist ställde frågor.
- Eftersom vi inte har något ramavtal med dem finns det ingen anledning att granska uppgifterna.

Fotnot: Månadstidningen Faktum grundades 2001, har 64 000 läsare och säljs av hemlösa. Faktum fick år 2006 Publicistklubbens stora pris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!