David minns året efter Utøya

I morgon är det ett år sedan massakern på Utøya. Under året har många inom SSU sörjt, men David Lindvall, ordförande för SSU Gotland, har även stärkts i sitt politiska engagemang.

Foto: Tobias Wallström

Gotland/Oslo2012-07-21 04:00

Efter Anders Behring Breiviks terrordåd mot unga norska socialdemokrater vill David Lindvall kämpa ännu hårdare för demokrati och öppenhet än innan. Det fruktansvärda dådet har inte gjort honom rädd på något sätt.

- Nej. Nu känner jag att det är ännu viktigare att samlas och visa vad man tycker. Vi ska vara stolta över vårt öppna samhälle och fortsätta att driva de frågorna, säger han.


Ingen ensam galning
Att Anders Behring Breivik hade en politisk ideologi som låg bakom hans handlingar gör det hela ännu värre, tycker David Lindvall.

-  Det tar det hela till en ny nivå. Man kan inte reducera honom till en ensam galning, säger han.

Precis när terrordådet skett höll SSU Gotland en minnesstund för offren. David Lindvall minns att det fanns ett stort behov av att prata och att vara tillsammans.

- Efter minnesstunden var det flera stycken som bara var tillsammans i flera, flera timmar. Inom SSU har vi försökt att finnas till för varandra. Det får inte vara så att det blir tabu att prata om Utøya, säger han.

Men vid ettårsdagen planeras ingen minnesstund eller samling, men David kommer att minnas och troligtvis prata med sina partikamrater.


Svårt
Under den uppmärksammade rättegången mot gärningsmannen Anders Behring Breivik har David Lindvall följt liverapporteringar varje dag.

- Det har varit ett sätt att förstå. Det kanske kan kännas svårt, men det var viktigt. Jag tror att det fungerar som någon slags kollektiv terapi, säger han.

Starkast och jobbigast var att höra rättens genomgång av offren. Efter den medicinska beskrivningen och fastställande av dödsorsaken så fick de bortgångna ungdomarna även en beskrivning om vilka slags personer de var och vilka framtidsdrömmar de hade.

-  Det var starkt att höra det, men jag tycker att det var bra att flytta fokus från den galna individen till de som förolyckades, säger David Lindvall.


Nödvändigt
Både norska och svenska medier har fått en hel del kritik för medierapporteringen kring rättegången, men David Lindvall tycker att det som rapporterats varit nödvändigt.

- Sedan tyckte jag att det var bra att Behring Breiviks försvarstal inte tv-sändes. Det ska helt enkelt inte finnas på video och spridas vidare, säger han.

Den 22 juli 2011 sköts 69 personer till döds på den norska ön. Bara ett kort tag innan hade en bomb detonerat i Oslos regeringskvarter där 8 personer dödades.

AUF, det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, var målet för attacken och de flesta som dödades tillhörde AUF.

Anders Behring Breivik greps i samband med attacken och har erkänt dåden.

Rättegången som var drygt 40 dagar lång avslutades i slutet på juni. Dom väntas falla 24 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om