Gotländsk familj fast på Sicilien – fruktar extremhetta

Gotländskan Hanna Hederstedt och hennes familj är fast på Sicilien. Och nu fruktar hon den kommande extrema värmen. ”Jag är rädd att hamna i ett inferno”, säger hon.

Extremhettan ser ut att drabba Sicilien de närmaste dagarna.

Extremhettan ser ut att drabba Sicilien de närmaste dagarna.

Foto: Alberto Lo Bianco

Gotland/Sicilien2023-07-17 12:02

Hanna Hederstedt har tillsammans med familjen varit på semester på Sicilien i tio dagar. Enligt planerna skulle de resa åter till Sverige på måndagskvällen.

Då var de två olika punktstrejkerna bland flygarbetare avklarade och det skulle åter gå att lyfta.

Men en brand som startade på undervåningen av terminalen på Catanias flygplats på östra Sicilien har gjort att flygplatsen nu är avstängd de två närmaste dagarna.

Familjen Hederstedt är därmed fast på Sicilien och vet inte hur det ska klara de närmaste dagarna:

– Vi har åkt runt i bil och övernattat på olika airb’n’b. Nu har vi lyckats få behålla rummet till torsdag. Men om inte flygplatsen öppnat då vet jag inte vad vi ska ta oss till, säger hon.

Under deras vistelse har värmen varit hanterbar, 35-38 grader. De närmaste dagarna väntar en extremhetta dra in. Sicilien och Sardinien riskerar temperaturer upp mot 48 grader, enligt Europeiska rymdmyndigheten (ESA).

I 16 italienska städer har värmevarningar utfärdats då människor uppmanas att inte vistas utomhus under dagtid.

Hanna Hederstedt är orolig, inte minst för barnen, 10 och 13 år gamla.

– Om vi inte kommer hem på torsdag vet jag inte vad vi ska ta oss till. Jag är orolig för det inferno som ska komma, tänk om vi blir fast här, säger hon.

Efter att ovanstående intervju gjordes på telefon under måndagsförmiddagen meddelar Hanna Hederstedt att familjen fått tag i ett flyg hem fredagen den 21 juli. "Inte vad vi eller plånboken räknat med".

• Texten är uppdaterad 17 juli klockan 13.10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!