Totalt tre unga män är för närvarande frihetsberövade misstänkta för inblandning i stöldkuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol.
Då stals två kronor och ett riksäpple från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i tidigt 1600-tal. Stöldgodset hittades i början av februari i en soptunna i Åkersberga, norr och Stockholm.
En av de tre häktade är Åke Bronés klient, den som är skäligen misstänkt för grovt häleri.
Men det är egentligen inte det specifika fallet som är fokus i den här artikeln, utan Bronés långa erfarenhet i stort.
Han lämnade Gotland som 21-åring 1967, började arbeta som jurist 1974 och driver sin egen advokatbyrå i Stockholm sedan 1979. Jubileumsår i år alltså.
– Kan du fatta!, säger han. Men har man ett yrke man älskar märker man inte att tiden går. Ingen dag är den andra lik, igår satt jag med en mordmisstänkt kille på polisförhör i Flemingsberg, i dag gör jag något annat
Under sin tid inom rättsväsendet har han på nära håll sett hur samhällsklimatet hårdnat. För närvarande försvarar han tre unga pojkar, häktade för olika mordförsök.
– Det har blivit råare, det är ingen tvekan. Framförallt alla skjutningar som går ner i åldrarna där tonårspojkar har tillgång till vapen.
Tappar du någon gång hoppet om mänskligheten?
– Ibland börjar man tvivla, så är det faktiskt. Det finns många exempel på hur rått och empatilöst samhället blivit. Fick man ett mord förr var det uppseendeväckande, nu höjer man knappt på ögonbrynen, så vanligt har det blivit.
Mellan varven har Åke Broné varit inblandad i flera medialt uppmärksammade rättsfall.
En kulmen nåddes i tidigt 2000-tal då han parallellt arbetade med efterspelet av polismordet i Högdalen 1992, en misshandel i Rönninge-Salem där ett skinhead sparkats till döds, Sveriges största ecstacy-härva samt ett mål där huvudgärningsmannen dömdes för grov varusmuggling.
Andra uppmärksammade fall är mordet på presidenten i mc-klubben Brödraskapet samt dödsmisshandeln av en 16-åring på Kungsholmen 2007.
Och nu är du åter inblandad i ett medialt mål. Skiljer sig det på något sätt, jämfört med mål som sker mer i tystnad?
– Inte alls. Man är som en läkare, det ingår i jobbet att ta det som kommer upp. Och viktigt att komma ihåg är att det är personen jag försvarar, inte gärningen i sig.
I fallet om riksregalierna har Åke Broné och hans klient överklagat åklagarens häktningsbeslut, men fått avslag.
– Man får ha en viss respekt för att det är en utredningshäktning, men han förnekar allting och jag tycker det ser tunt ut.
Senast söndag måste beslut tas om fortsatt häktning gällande misstanke om grovt häleri.