Gårdsförsäljning närmre än någonsin

- Vilken glädje det sprids mellan vinbönderna i Sverige nu!Det säger vinodlaren Johan Rudling i Hall om det kommande förslaget att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Lokalproducerat. Johan Rudling i Hall var med och startade föreningen Svenska vinodlare för tio år sedan.

Lokalproducerat. Johan Rudling i Hall var med och startade föreningen Svenska vinodlare för tio år sedan.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland/Stockholm2010-10-27 04:00
Johan Rudling var en av dem som för tio år sedan bildade föreningen Svenska vinodlare med tio medlemmar. I dag är antalet 270. I grunden finns ett brinnande intresse för processen från planta till flaska.
- Men det är dyrt att hålla på med så man måste ju få avsättning för det, menar Johan Rudling.
I dag kan de som producerar alkoholhaltiga drycker sälja sina produkter via Systembolaget. Men Johan Rudling tror att gårdsförsäljning kan öppna för fler företagare vilket gynnar landsbygden och turismen.
- Folk gillar lokalt producerade varor. Man kan samarbeta och erbjuda provsmakningar och försäljning av olika typer av varor.

Inte ett hot
Johan Rudling hoppas att förslaget håller hela vägen till ett ja i regeringen, och att det ska hinna bli klart till nästa sommar.
- Det här ger framtidstro. De som ser faror med förslaget ser faror i all alkohol. Våra lite dyrare viner är knappast ett hot mot folkhälsan.
Tidigare utredningar har sagt nej till gårdsförsäljning. Men enligt tidningen "Riksdag och departement" kommer regeringens nuvarande utredare, EU-rättsexperten Lotty Nordling, att vid årsskiftet lägga fram ett förslag som tillåter försäljning av lokalt producerad alkohol.
I utredningen slås fast att gårdsförsäljning går att kombinera med Systembolagets monopolställning, som Sverige fått undantag för i EU.

"Inte på Ica"
- Det är befriande att hon som expert avfärdar argumentet att monopolet inte går att förena med gårdsförsäljning. Gårdarna blir filialer till Systembolaget, så det ska inte bli tal om att sälja alkohol på Ica, säger Gotlands moderate riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt.
Därmed avfärdar han landshövding och systembolagsstyrelseledamoten Cecilia Schelin Seidegårds argument att gårdsförsäljning hotar monopolet. Det är inte i lokalproducenters finvin hon ser faran för folkhälsan, utan i företag som skulle börja konkurrera med Systembolaget.
- Jag vill inte uttala mig om förslaget eftersom det inte har lagts fram ännu. Jag tar ställning till det då. Men det är konstigt att man kan komma fram till detta nu när tidigare utredningar sagt nej, menar Cecilia Schelin Seidegård.
För Gustaf Hoffstedt är det viktigaste skälet till gårdsförsäljning att vitalisera landsbygden. Han hoppas och tror att hela Alliansen numera är positiv till förslaget, och menar att alkoholproblemen snarare finns i försäljningen av alkoläsk, bag-in-box-vin och illegal försäljning.

Oklart om sprit
Huruvida förslaget omfattar all typ av alkohol är än så länge oklart. "Riksdag och departement" nämner bara vin och öl. Skribenten Anders Orrenius är tveksam till att spritdrycker kommer att ingå.
- Det står visserligen lokalt producerad alkohol i utredningen. Men spritdrycker betraktas inte som livsmedel av EU-kommissionen, vilket öl och vin gör.
Utredaren själv tycker att det är för tidigt att kommentera det kommande förslaget.
- Sprit finns med för det är en alkoholdryck, men inget är klart, säger Lotty Nordling.
Vinodlare på Gotland:
Maria Grieves Fridh, Sundre vingård
Anders Östman, Herrvik
Lars och Peter Kebbe, Eksta
Lauri Pappinen, Gute vingård, Hablingbo
Johan Rudling, Vinhuset Hallshuk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!