Det första svenska mästerskapet i ekogröt fick en gotlänning på första plats. Enligt tävlingsreglerna ska grötarna göras på ekologiska kulturspannmål och de hade två och en halv timme på sig att koka ihop sex portioner av varje sort.
– Det känns jättekul och jag känner verkligen för det som tävlingen står för med de ekologiska råvarorna, säger Isak Oldenburg.
Det finns två klasser i tävlingen, en för hemmakockar och en för professionella kockar som honom.
Isak Oldenburg arbetar på finpizzerian 800 grader på Södermalm och han bor såväl i Stockholm som hemma i Lergrav. Ingredienserna och inspirationen till den ena vinnargröten kommer från Gotland.
– Till frukostgröten tänkte jag på den gotländska saffranspannkakan. Problemet är att vi inte odlar ris och mandel på Gotland, så jag har valt att använda kulturspannmål och solroskärnor i stället, med mjölk från Rute och bär jag plockade i somras, säger han och nämner björnbär, salmbär och vindruvor.
Förutom en söt frukostgröt lagade finalisterna en salt måltidsgröt.
– Då utgick jag från en risotto egentligen, men istället för ris använde jag spannmål som jag hade krossat själv hemma. Jag valde också att koka en buljong på pärlhöna och till det tre sorters skogssvamp och en krokett, fortsätter Isak Oldenburg.
Han har tidigare varit med och vunnit OS-guld med juniorkocklandslaget 2011–2012 och även varit i final i Årets unga kock.