Johanna Ström från Stockholm insjuknade under hösten 2020 i bröstcancer. Först en liten knöl i armhålan, sedan vändes hela tillvaron upp och ner.
Inte minst fylldes den med frågor. Vad gör jag nu? Vad kommer att hända? Är jag ensam i världen?
– Jag kände att jag hade behov att kunna spegla mig i andra, att trots situationen våga blicka framåt, säger hon.
I dag är Johanna engagerad som verksamhetsutvecklare i Kraftens hus Stockholm, en ideell förening som initierats av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och som har en egen lokal i Landstingsparken vid Norr Mälarstrand i Stockholm.
Föreningen har uppmärksammats flerfalt i riksmedia och även haft besök av statsminister Ulf Kristersson som informerat sig om verksamheten.
Kraftens hus finns även i Borås och Göteborg, är på gång i Östersund och har under hösten alltså också startat verksamhet på Gotland.
– Det är öppet för cancerberörda som behöver någon att prata med. Den som själv är sjuk, någon närstående eller kanske efterlevande. Många gotlänningar som behandlas mot cancersjukdom tillbringar mycket tid i Stockholm under perioder av strålning, då kan de även besöka Kraftens hus i Stockholm.
På Gotland har föreningen ingen fast lokal utan hyr in sig i bygdegårdar, för närvarande en torsdag eftermiddag och kväll i månaden.
Senaste träffen hölls i Follingbo där det ordnades yoga, drop-in-fika och en föreläsning om mental trötthet. Dagen därpå, fredagar, erbjuds aktiviteter utomhus enligt Friluftsfrämjandets metod Häng med oss ut.
Hittills har tillfällena lockat från några få till upp mot 25–30 personer.
Ett slags ledord för Kraftens hus är ”ingen ska behöva vara ensam med sin cancer” för så kan det vara, det kan Johanna Ström vittna om.
– För det första är man ofta i chock, sedan kommer en hel mängd information som är nästan omöjligt att ta till sig av.
Det är då viktigt att låta det ta sin tid, ta in en bit i taget, vilket kan göras genom olika patientföreningar eller genom det stöd Kraftens hus kan bistå med.
– Det är läkande att träffa andra, ta en kopp kaffe, skoja lite, låta skrattet få plats. Det gör man bäst tillsammans med andra i samma situation.
Två tillfällen återstår på Gotland det här året, den närmaste torsdag-fredag 28–29 november. Då blir det bland annat föreläsning om psykologisk återhämtning.