Klarade sig bra på Nobelbankett

De gick bra för de gotländska ungdomarna som arbetade på lördagens Nobelmiddag i stadshuset.- Det var en stor upplevelse, säger Simon Johansson som serverade bord fem, nära kungen.

Foto: Tobias Wallström

Gotland/Stockholm2011-12-12 04:00

Simon Johanssons stationerades mitt i hetluften i Blå Hallen, vid ett av långborden snett bakom kungen. Han vet inte vilka gästerna var, men uppfattade att de pratade amerikanska.

- Jag var två bord från kungen och såg nacken på honom. Men drottningen mitt emot hade jag lite koll på, och prins Philip satt rakt framför mig, berättar Simon Johansson från pendeltåget på väg hem till Gotland i går förmiddag.

Under lördagskvällens tv-sändning från stadshuset visades ett inslag med de fem gotländska restaurangeleverna och läraren Tomas Lundgren från Elfrida Andrée-gymnasiet i Visby, under deras förberedelser inför de hedervärda uppdraget.


Militärisk disciplin
Förutom Simon Johansson ingick Vanja Dotes och Jonas Stuxberg i servisen, medan Fannie Ekengren och Anna Björkqvist arbetade i köket.

- Det gick bra. Det var lite nervöst först, men när man kom ut och såg gästerna försvann det, säger Simon Johansson.

Bakom kulisserna var disciplinen militärisk och alla måste hålla hårt på sina positioner. Simon Johansson fick en kort väg att gå genom garderoben i stället för nedför den stora trappan. Svårast att servera var varmrättens lösa kålrotspudding på 6x3x3 centimeter med en liten morotsklyfta på toppen.

- Den första jag skulle lägga på tallriken mosades, men det var en glad och trevlig gäst i röd klänning som på engelska sa att det inte gjorde något, berättar Simon Johansson.


Inga kriser
Inga större kriser inträffade under kvällen. Läraren Tomas Lundgren var en av de 47 kockarna. Han tycker att det stressigaste momentet var desserten. 1351 skålar med glass på mousse och spunnet hallonsocker på toppen skulle läggas upp på nio minuter.

Köket ligger fyra våningar upp från Blå Hallen och han beskriver en makalös organisation för att leverera maten till olika stationer genom trånga gångar och hissar.


Hemlighetsmakeri
- När jag bara stod och hällde upp varm sås var ordern att jag inte fick sluta även om någon ramlade och bröt benet bredvid mig, berättar Tomas Lundgren.

Det stora hemlighetsmakeriet liksom säkerhetspådraget runt Nobelmiddagen omfattade även gotlänningarna. Alla kontrollerades av Säpo och ingen fick fotografera under kvällen.


Stort
- Nu efteråt när allt gått i mål känns det väldigt läckert och stort att ha varit med. Och eleverna har fått fina diplom för väl genomfört arbete som de är stolta över, säger Tomas Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!