Arrangerade valdebatt – vann besök i ”Europas högborg”

”Coolt att vi verkligen fick trycka på knapparna”. Det tycker flera av Wisbygymnasiets EU-ambassadörer, efter resan till Europaparlamentet i Strasbourg. Ett besök som gav blodad tand.

Wisbygymnasiets EU-ambassadörer läsåret 23–24. Fr.v: Filippa Hollmark, Niklas Westergren (lärare), Malin Førde Denstedt, Idun Unnerfelt, Victoria Passvik, Linnea Sällström, Isak Axelsson, Meja Stengård, Jhon Rey Cagas och Therese Sjögren (lärare). Saknas på bilden gör Ingrid Garland, Indra Barton, Estrid Loré Sundblad, Malva Edlund, Nico Nordgren och Hilda Sedman.

Wisbygymnasiets EU-ambassadörer läsåret 23–24. Fr.v: Filippa Hollmark, Niklas Westergren (lärare), Malin Førde Denstedt, Idun Unnerfelt, Victoria Passvik, Linnea Sällström, Isak Axelsson, Meja Stengård, Jhon Rey Cagas och Therese Sjögren (lärare). Saknas på bilden gör Ingrid Garland, Indra Barton, Estrid Loré Sundblad, Malva Edlund, Nico Nordgren och Hilda Sedman.

Foto: Simon Bendelin

Gotland/Strasbourg2023-11-03 19:30

Ja, de fick alltså till och med rösta, de fick trycka på de där knapparna som avgör så mycket för närmare 450 miljoner invånare. 

– Det var frågor om hur man bäst skulle skydda demokratin i Europa, som vi fick tycka till om, berättar Meja Stengård.

Hörlurarna med direktöversättning fick gruppen också bära. Det var dock inte enbart positivt, just den upplevelsen:

– Vissa av deltagarna pratade inte engelska, så vi fick ha lurarna på oss. Ibland under ganska lång tid – och de börjar faktiskt skava lite efter ett tag, avslöjar Isak Axelsson.

undefined
Wisbygymnasiets EU-ambassadörer läsåret 23–24. Fr.v: Malin Førde Denstedt, Filippa Hollmark, Jhon Rey Cagas, Victoria Passvik, Linnea Sällström, Idun Unnerfelt, Meja Stengård och Isak Axelsson. Saknas på bilden gör Ingrid Garland, Indra Barton, Estrid Loré Sundblad, Malva Edlund, Nico Nordgren och Hilda Sedman.

Dessa två elever är, tillsammans med tolv andra, EU:s skolambassadörer på Wisbygymnasiet. Ett ideellt engagemang som de sköter utanför skoltid.

Förra året höll man en valdebatt, med riksrepresentanter från de stora partiernas ungdomsförbund. Några av årets ambassadörer var med då, men en del av arrangörsgruppen gick ut skolan i våras.

– Gruppen skickade först ut en enkät på skolan, om vilka ämnen man borde ta upp. Sedan ledde de debatten helt själva, berättar Therese Sjögren, lärare i samhällskunskap, historia och juridik.

Evenemanget var mycket lyckat, enligt alla tillfrågade.

– Man fick verkligen syn på vad partierna tyckte och vem man höll med mest, summerar eleven Malin Førde Denstedt.

undefined
Niklas Westergren och Therese Sjögren, lärare, Wisbygymnasiet.

Några fick också upp ögonen för själva ambassadörsskapet i och med detta. Debatten som projekt skickades dessutom in som tävlingsbidrag till Euroscola, ett EU-program med syftet att sprida kunskap om unionen och demokrati bland unga européer.

Det är långt från första gången Wisbygymnasiet vinner en resa till maktens högborg i Strasbourg.

– Totalt är det nog över 200 elever härifrån som besökt Europaparlamentet de senaste åren, berättar läraren Niklas Westergren, som tillsammans med Therese Sjögren fått specialutbildning för att leda arbetet.

En sak var dock ny i år:

– Tidigare har det varit klasser, som gjort något projekt på lektionerna. Nu blev det den här ambassadörsgruppen, som träffas en gång i veckan utanför skoltid.

undefined
Gruppens egna bilder från besöket i Europaparlamentet.

Avresan söderut skedde den 20:e oktober. Bara några dagar tidigare sköts två svenskar till döds av en terrorist i Bryssel.

– Med tanke på vad som hände på måndagen hade vi många samtal och diskussioner, men det var ändå ingen tvekan att vi ville åka. Hade det varit till EU i Bryssel, däremot, hade vi ställt in, säger Niklas Westergren.

Strasbourg-äventyret beskrivs som mycket lyckat. Det enda negativa som kommer upp var prisläget.

– Man märkte att den svenska kronan är svag, när en vanlig sallad kunde kosta 260 kronor.

Själva besöket på parlamentet var höjdpunkten.

– Det var så coolt, säger flera av eleverna samtidigt.

undefined
EU-parlamentets ”huvudsakliga plenarsammanträden” äger rum i Strasbourg.

Nu, såhär i efterhand, gör man en utvärdering och funderar på hur nya EU-ambassadörer kan värvas på skolan.

– Några av oss ska även göra presentationer på lektionstid, berättar Idun Unnerfelt.

Det är en grupp med både stort engagemang och stor förståelse för den europeiska unionen. Något de nu ska försöka sprida på en ö – och i ett land – där intresset generellt är svalt.

– Svenskar och nordbor är utrotningshotade i EU:s institutioner, sade EU-minister Jessika Roswall nyligen i en DN-intervju.

Bland Wisbygymnasiets ambassadörer kan åtminstone en del av lösningen finnas:

– Det var intressant att sitta där och prata med alla andra deltagare från olika länder. Strasbourg är en riktigt trevlig stad också, funderar Isak Axelsson.

Eleven Ingrid Garland fick även ställa en fråga. Hon frågade om hur löneskillnaderna mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden ska lösas och fick därefter applåder. Se frågan och reaktionerna i klippet:

Europaparlamentet

Ledamöterna i Europaparlamentet, ibland kallat EU-parlamentet, väljs direkt av väljare i alla medlemsländer och deras uppgift är att företräda folkets intressen när EU stiftar sina lagar och se till att andra EU-institutioner fungerar demokratiskt.

EU-parlamentets utskott och de politiska grupperna sammanträder i Bryssel men de huvudsakliga plenarsammanträdena äger rum i Strasbourg. En stor del av parlamentets personal finns även i Luxemburg.

Källa: Europarl.europa.eu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!