Den som har det svårt att tillvarata sina egna intressen i samhället kan få hjälp av en så kallad god man. Om personen inte kan ta hand om sina egna tillgångar blir det även aktuellt med en förvaltare. Uppdragen kallas med ett gemensamt begrepp för ställföreträdare och dessa utses på Gotland av överförmyndarnämnden.
På ön finns nästan tusen gode män, men långt från alla är helt nöjda med uppdragets utformning, vilket tidigare GT-artiklar vittnat om.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, kräver nu att regeringen ska utreda systemet med överförmyndare och ställföreträdare – en lagstiftning som går tillbaka till 1924.
– SKL har lyft den här frågan flera gånger och det är inte förvånande. Uppdragen har blivit mer och mer komplexa, samtidigt som samhället är mer komplicerat. Man måste kunna mycket i dag, för att få sin rätt tillgodosedd, säger Lennart Petersson (S), ordförande för överförmyndarnämnden.
Samtidigt som god man-uppdraget anses ha blivit svårare, har behovet ökat på grund av en åldrande befolkning och många ensamkommande ungdomar. Parallellt med detta har flera skandaler uppdagats på senare år, där ställföreträdare försnillat pengar eller på andra sätt missbrukat sin position.
Gotland har dock varit relativt förskonat.
– Dels har vi ganska bra kontroll på dem som får uppdragen här. Men vi har också bra ställföreträdare generellt, som drivs av ett engagemang för utsatta personer snarare än ekonomisk vinning, säger Lennart Petersson.
Det sistnämnda är en anledning till att han ändå tvekar kring vissa av SKL:s förslag – exempelvis det att ställföreträdare ska bli mer av en kvalificerad profession.
– Jag är tveksam till det. Det finns en stark fördel i att bygga på vanliga människors vilja att ställa upp. Allt i ett samhälle måste inte professionaliseras.
SKL föreslår även att ”en central statlig myndighet bör svara för vägledning för överförmyndarna”.
– Vägledning är ju inte ett negativt ord, men det beror på vad de lägger i begreppet, säger Lennart Petersson.
Generellt är han ändå positiv till en genomgång av systemet. En uppdatering behövs – för behovet av ställföreträdare ser också ut att öka.
– Ja, alla prognoser tyder på det. Hittills har det gått bra att rekrytera på Gotland, men vi börjar se svårigheter. Vi kommer att behöva fler ställföreträdare i framtiden, fastslår Lennart Petersson.