Värden för fem miljoner gick upp i rök vid branden

En av de anställda på Gotlandsfarmen hade sina släktingar boende i den nedbrunna fabrikslokalen. Enligt räddningstjänsten har det eldats i en braskamin, men om det var orsaken till branden är ännu oklart.I branden gick värden för omkring fem miljoner kronor upp i rök.

Foto: Tobias Wallström

Gotland/Utland2010-12-31 04:00

Jerry Stenström som har arbetat med att framställa djurfoder i den gamla minkfarmen, befann sig på semester i Egypten när han fick beskedet om att lokalen brann.

- Det känns tungt när man sitter utomlands och får höra om det här, säger Jerry Stenström.

Den andre anställde bor i ett hus bredvid fabriken, och har haft besök av släktingar som tillfälligt bott i bostadsdelen av fabriken.

Enligt räddningsledare Henrik Johansson har det eldats i en braskamin i lokalen under dagen.

- Men vi kan inte säga något om orsaken till branden ännu, säger han.

Minkfarmen i Salthamn som drevs av Ray Raymond avvecklades 2005. Hans son Jim Raymond och kollegan Jerry Stenström tog över företaget Gotlandsfarmen AB för tillverkning av sällskapsdjurfoder.

Sedan sommaren 2009 har de tillstånd från Jordbruksverket för att tillverka hundgodis. De har använt sig av den kylanläggning med ammoniak som fanns kvar sedan tiden med minkfarmen för att lagra kött- och fiskavfall för tillverkningen.

Maskinerna och hela lagret med djurfoder är nu förstört.

- Det är grejer för kanske fem miljoner kronor som brunnit, säger Jerry Stenström.

Ägaren Jim Raymond befinner sig också på utlandssemester när GA når honom.

- Just nu vet jag inte så mycket om vad som hänt och hur det kan ha gått till. Men det här är väl slutet för Gotlandsfarmen, säger han.

Ammoniaktanken är på 5 kubikmeter och innehåller 500 liter ammoniak.

Den var placerad mitt i fabriksbyggnaden. Räddningstjänsten fick information om den efter att ha varit på plats i tio minuter, och Henrik Johansson valde då att retirera.

- Jag ville inte riskera min personal, säger han.

Vid halv tio-tiden i går morse blåste räddningstjänsten faran över för att tanken skulle explodera.

Enligt miljöskyddsinspektör Mattias Gerdin på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen krävs det inget särskilt tillstånd för att förvara sådana här kvantiteter ammoniak på det här sättet.

- Om man ska ha brandfarliga varor måste man söka tillstånd, men ammoniak har inte den flampunkten.

Är inte det märkligt med tanke på att det kunde ha utvecklats giftig rök ända ner till Visby?

- Det blir ju lite speciellt när det är en stor brand, då brinner ju allt som finns på platsen. Men sådana är bestämmelserna för det här ämnet.

Att ha tillfälliga bostäder i lokalen kräver heller inget särskilt tillstånd, berättar Mattias Gerdin.

- Det är om det kommer in klagomål som vi gör tillsyn för att se vad som brister. Om det är för stora brister så kan vi gå in och förbjuda boende i lokalen, men det har inte kommit in några klagomål här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!