Lilla snabbfärjan chartrad för akut sjuktransport
Allt luftrum i Sverige samt i norra och centrala Europa är fortsatt stängt.Vulkanutbrottet på Island pågår ännu och läget för askmolnet oförändrat.Men i lördags både landade och lyfte en privat helikopter på Gotland.Samtidigt beslutade sjukvården att chartra lilla snabbfärjan för akuta transporter.
Foto: Henrik Radhe
Vulkanaska driver in från Island och varning är utfärdad under SIGMET, Significant Meteorological Information om väderfenomen som kan innebära fara på flygsträckan.
Privat
- Det är fråga om en privat transport med helikopter som sker på pilotens ansvar och som flyger enligt visuella flygregler. Den har lyckligt landat söder om Visby noterade flygledningen i tornet på Visby flygplats.
Trots stopp i luftrummet kan, enligt Luftfartsverket, flyg utan radar, på pilotens ansvar, med speciella motorfilter flyga trots stopp i luftrummet. Enligt Luftfartsverket använder de kommersiella helikopterflygföretagen i Sverige omkring 100 helikoptrar och dessa är huvudsakligen enmotoriga turbinhelikoptrar.
Snabbfärja
Vulkanen fortsätter att producera aska och på rund av vindriktningarna väntas fortsatta problem för flygtrafiken i norra Europa. Enligt senaste prognos är läget när det gäller askmolnet är fortfarande osäkert.
Sedan i lördags står Destination Gotlands snabbfärja Gotlandia II beredd för akuta sjuktransporter från Gotland. Dessutom finns en sjöräddningshelikopter till hands för akuta och direkt livräddande insatser.
- Vi chartrar snabbfärjan för akuta transporter som inte kan avvakta färjornas ordinarie turlista, förklarar Christer Stoltz som är kommunens beredskapsansvarige.
Höjd beredskap
I yttersta nödfall kan också en av de två sjöräddningshelikoptrarna, som används för sjöräddning i norra Europa, begäras för att bistå ön. Men det gäller bara för mycket akuta sjuktransporter.
- Sjöräddningshelikoptern och snabbfärjan kan bara sättas in i nödfall och användas för sjuktransport i direkt livräddande situationer, säger Christer Stoltz.
Han konstaterar att behovet ännu inte har varit påkallat. Från hälso- och sjukvårdens sida har helgen varit lugn, men beredskapen har höjts ifall något mer akut händer på ön.
Strandsatta
Flygstoppet påverkar även den planerade verksamheten inom den gotländska hälso- och sjukvården på grund av att medarbetare är strandsatta utomlands och inte kan flyga hem till Sverige. Berörda patienter kommer att kontaktas av sjukvården.
Sjukvårdsledningen på Gotland ber också patienter som ska resa med flyg från tisdag och framåt att hålla sig informerade om läget. Från måndag och vid behov uppmanas berörda patienter att kontakta lasarettets reseservice.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!