Drygt 460 medarbetare i den kommunala förskolan på ön samlades på ICA Maxi Arena i Visby för en kompetens- och utvecklingsdag på fredagen. Under dagen gavs föreläsningar om de yngsta barnens lärande och den nya läroplanen, förskolans jämställdhetsuppdrag och pedagogernas egna välmående.
– Den nya läroplanen som började gälla 1 juli är huvudfokuset, och vad den innebär i praktiken. Vi har redan kommit långt på Gotland, och är sedan innan förtrogna med begreppen och systemen, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C), som var på plats tillsammans med utbildningsdirektör Anders Jolby.
– Läroplanen tydliggör roller och ansvar för rektorer och lärare och deras uppdrag, men också hur man jobbar tillsammans med övrig personal och tar ett gemensamt ansvar för undervisningen och jämställdhetsarbetet, säger Anders Jolby.
För Lena Gustavsson, chef för förskolan på Gotland, var dagens viktigaste syfte att medarbetarna fick träffas.
– Att ses och byta erfarenheter, och ge möjligheter till det kollegiala lärandet är viktigt. Mitt syfte är att skapa ett gemensamt nätverk och en hållbarhet inom vår förskoleverksamhet på Gotland. Vi vill bygga en yrkesstolthet, för det är dessa människor som är de första som tar emot framtiden.
Dagens huvudämnen var jämställdhet och undervisning. Genuspedagogen Lisa Andersson Tegnér som föreläste om jämställdhetsuppdraget under dagen menade att den främsta utmaningen för läraren är att granska sig själv.
– Arbetet börjar hos oss, tid för självreflektion är viktigt för att förstå sin professionella roll i uppdraget gentemot barnen. Det behöver inte grunda sig i någon värdering, utan kan vara något man bara inte ifrågasätter. Det handlar inte om att barnen inte får leka könsstererotypiskt, utan att utmana de till att tänka och pröva på andra sätt.
Hon förklarar att jämställdhetsarbetet i den nya läroplanen inte bara är en checklista man prickar av.
– Läroplanen ger verktyg som man kollegor emellan behöver tolka och konkretisera utifrån den barngrupp man har. Det handlar också om att motverka fördomar och kränkningar. Jämställdhet är en stor del av likabehandlingsarbetet, säger hon.