Så ska krogarna corona-kontrolleras i sommar

Region Gotlands inspektörer ska kontrollera att krogarna följer riktlinjer och restriktioner från Folkhälsomyndigheten. "Vi ser fram emot en bra sommar", säger Magnus Larsson, ordförande i Krögarföreningen.

Vasilis Kanellos, som äger Bageriet och Nunnan på Stora torget, fick besök av regionens inspektörer tidigare under våren.

Vasilis Kanellos, som äger Bageriet och Nunnan på Stora torget, fick besök av regionens inspektörer tidigare under våren.

Foto: Malin Stenström

Gotlands län2020-06-12 13:49

Regeringen slog på stora trumman om nya och pandemianpassade regler inför sommarsemestrarna. Men några större nyheter kom de inte med.

– Den kampanj som redan tagits fram på Gotland säger exakt samma sak som de kom med, säger Magnus Larsson.

Det blir Region Gotlands inspektörer som sköter kontrollerna av krogarna. Folkhälsomyndigheten, FHM:s riktlinjer och restriktioner om avstånd och hygien läggs till den lista på övriga regler som åläggs näringen.

– I dag är det smittskyddsläkaren som har ansvaret för att FHM:s regler följs. Men hon kan inte vara ute och göra tillsyn, så vi sköter det nu. Från 1 juli har vi ansvaret för det, säger Andreas Larsson, chef för Region Gotlands enhet för livsmedel och alkoholtillstånd.

De kommunala inspektörerna får sedan rapportera vidare till länsstyrelsen som för informationen vidare till regeringen. Staten har skjutit till pengar som täcker en tjänsteman vid länsstyrelsen i Stockholm som ska sammanfatta läget i riket. 

Torsdagens besked om hur reglerna för sommaren gav positiva reaktioner.

– Bra att de kom med besked så pass tidigt. Det är trots allt tre-fyra veckor till den mest intensiva delen av sommaren, säger Magnus Larsson, krögarföreningen.

Markeringar om avstånd, glesare möblering på restauranger och möjligheter att tvätta och sprita händerna krävs. Restaurangfacket har efterfrågat informationsmaterial på fler språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!