Unikt beslut om Smågårde väntas tas i nämnden

Bostadsrätterna på Smågårde får inte användas som privat boende. Det anser samhällsbyggnadsförvaltningen som nu är klara med det första tillsynsärendet av många, där privata bostadsrätter sålts i strid mot gällande bygglov och detaljplan. Och beslutet är unikt.

Bakom den gamla receptionen vid Smågårde ligger de bostadsrätter som nu omfattas av det föreslagna beslutet. Men även de andra byggnaderna, utom de till vänster i bild, kommer att utredas.

Bakom den gamla receptionen vid Smågårde ligger de bostadsrätter som nu omfattas av det föreslagna beslutet. Men även de andra byggnaderna, utom de till vänster i bild, kommer att utredas.

Foto: Paula Zielinski

Gotlands Tofta2023-06-08 15:21

Det finns sedan tidigare bara ett rättsfall i Sverige där ett liknande ärende tagits upp. Den gången föll det på en detalj, och av den anledningen blir det här beslutet på Gotland ett viktigt principiellt beslut inte bara för Gotland, utan hela Sverige.

Ärendet gäller en av fastigheterna på Smågårde i Tofta, nämligen Bostadsrättsföreningen Smågårde Tofta 2. I ett förslag till beslut skriver samhällsbyggnadsförvaltningen att användandet av byggnaderna som privata bostäder för varaktigt boende är otillåtet, och att det måste upphöra. 

undefined
Tofta Smågårde 1:5 har styckats av till flera olika fastigheter. Den som det aktuella ärendet gäller ligger bakom den gamla receptionsbyggnaden.

Vidare skriver man att byggnaderna måste återgå till att vara tillfällig vistelse i form av yrkesmässig uthyrning som hotell eller pensionat. Föreläggandet är förenat med ett vite om 700 000 kronor för varje tre månader som går från dess att beslutet vunnit laga kraft. Under torsdagen tas ärendet upp i miljö- och byggnämndens arbetsutskott, för att senare i juni gå till beslut i nämnden.

Anna Hallin är bygglovhandläggare och en av dem som utrett ärendet:

– Vi har för närvarande cirka 20 liknande ärenden som i princip handlar om samma sak. Men det här är det första som vi går till beslut i, säger hon. 

Hon säger att utredningen varit mycket omfattande där de bland annat fått titta på tidigare lov som funnits för den ursprungliga fastigheten Smågårde Tofta 1:5 som senare styckats av och sålts. 

– Alla byggnader som i dag finns på det som tidigare var fastigheten 1:5 är uppförda för den verksamhet som tidigare fanns, det vill säga hotell och pensionat.

undefined
Det är bygglovhandläggare Anna Hallin samt samhällsbyggnadsjurist Alma Zenunovic som handlagt det omfattande ärendet. Kvar finns cirka 20 liknande ärenden, varav flera rör andra delar av Smågårde.

Både hon och nämndens ordförande, Andreas Unger (M), menar att användandet så som det var tänkt från början är av vikt, eftersom Gotland har många liknande anläggningar som från början byggts för att få fler gästnätter till Gotland, och där man i dag har svårt att möta den efterfrågan.

Bostadsrättsföreningen har tidigare ansökt om planändring för fastigheten för att tillåta fritidsboende, men fått avslag. Mycket har att göra med att fastigheten ligger inom Försvarsmaktens påverkansområde, och att ett positivt beslut om planändring skulle påverka Försvarsmaktens miljötillstånd negativt.

– Det skulle aldrig gå att få igenom en planändring här, och i och med det så är det den tidigare användningen som gäller, säger Anna Hallin.

undefined
Tofta Smågårde 1:159 är fastigheten som blir först att komma till beslut, men anmälan om olovlig åtgärd gäller flera av fastigheterna vid Smågårde.

Men vad som praktiskt kommer att hända med alla bostadsrättsinnehavare på fastigheten är oklart. Det enda beslutet säger, om det går igenom, är att de måste upphöra med de privata bostäderna och återgå till yrkesmässig uthyrningsverksamhet. 

– Sen hur man gör det är upp till föreningen. Det finns säkert olika sätt att lösa det på. Men innan det blir av så hoppas vi att de överklagar beslutet. Vi vill få det prövat för att se om vi tänkt rätt. Det är principiellt viktigt eftersom det inte finns några rättsfall att luta sig mot, säger Anna Hallin.

Och någon form av överklagan är det sannolikt att det blir. Per Djervf Notklev är ordförande i styrelsen för BRF Smågårde 2:

– I dagsläget vill vi inte ge någon kommentar då vi anlitat en jurist som hjälper oss med ett svar på föreläggandet.

Helagotland har även sökt exploatören Per Möllerfors, men utan framgång. I en tidigare artikel angående Smågårde, som nu alltså består av flera fastigheter, har han kommenterat:

– Lagarna är luddiga, det är som en gråzon åt alla håll och kanter. Fritidshus, tillfälligt boende eller permanentboende? Folk håller på och märker ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!