Mellan Anna-dagen och lucia tycker jag att det brukar vara lagom. Att brygga dricke finns det lika många hokus pokus bakom som det finns socknar på Gotland. Honung, farinsocker, eller andra hemligheter används av experterna.
Sedan ett par år brygger jag 10 liter, en lagom sats till jul, på spisen. Det behöver inte vara så svårt.
1) Plocka en rejäl bärkasse full med eneris. Välj gärna ris med mycket blå och mogna enbär på. De ger färg och extra smak. Grenarna ska vara tunna, annars finns risk att dricken blir besk.
2) Börja med att lägga ut gamla tidningar på köksgolvet, bryggning klibbar och spill blir onödigt jobb att torka upp. Använd en rejäl saftkastrull, gärna 12 liter eller större. Koka upp 10 liter vatten, i vattenkokare eller direkt på spisen. Fyll hela kastrullen med ene och slå på vattnet. Koka upp.
3) Lyft ur enen med en hålslev. Sila lagen igenom en silduk. Koka upp igen.
4) Den rökta malten ska nu tillsättas. Jag använder 2 kilo, hälften av en rökig sort och den andra hälften av en mindre rökt malt. På Gotland säljs drickmalt på flera ställen. Där öl- och bryggtillbehör säljs kan det finnas i lösvikt.
Antingen läggs malten i en silduk och den kokade lagen slås långsamt över. Man kan också köpa en särskild strumpa i silduksmaterial och stoppa den som en korv med malt. Då läggs den i kastrullen med varm enelag och man arbetar runt en stund med hjälp av en slev.
4) Koka upp igen, med malten frånsilad. Häll i en näve humlekottar, eller motsvarande mängd i form av humlepellets.
Mät upp 1 1/2 kilo socker och häll i kastrullen. Koka upp allihopa. Vrid av och låt svalna. Lyft ur humlekottarna, om du använt det.
5) När dricken svalnat till fingervärme, tillsätt 1/4 paket vanlig brödjäst.
6) Låt stå i kastrullen under lock och jäsa svalt i en vecka, gärna i källaren.
7) Tappa upp på PET-flaska eller saftdunkar i PLAST. Absolut INTE ända upp. En enkel hävert gör man av en slangstump, då blir bottensatsen kvar och dricken klar. Skruvkork är ett måste. Brygden är potent och kraftfull, den behöver luftas varje dag. Annars finns risk för sprängning. Många har tyvärr behövt storstäda sina källare och sanera från dricke.
8) Efter upptappningen brukar jag, vid behov, mata på med socker motsvarande en sockerbit om dagen. I början är dricken söt, men sockret jäser bort efter hand. Smaka av hela tiden, så har du koll på jäsningen. God jul!