Hittills ingen enighet i hyresförhandlingen

Hyresförhandlingarna mellan det kommunalägda fastighetsbolaget Gotlandshem och Hyresgästföreningen på Gotland har inletts. Just nu står parterna långt ifrån varandra.

Sammanlagt räknas PCB-saneringen kosta Gotlandshem cirka 20 miljoner kronor. Men bolaget begär ingen ytterligare dispens på avkastningskravet, som nu alltså återinförs.

Sammanlagt räknas PCB-saneringen kosta Gotlandshem cirka 20 miljoner kronor. Men bolaget begär ingen ytterligare dispens på avkastningskravet, som nu alltså återinförs.

Foto: Petra Jonsson

GOTLANDSHEM (GT)2016-11-12 05:00

Förra årets hyreshöjning landade på 0,6 procent. En historiskt låg siffra. Den kan förklaras av bolagets goda ekonomi under 2015 till följd av bland annat låga räntekostnader och ovanligt milt väder, som i sin tur ledde till låga kostader för uppvärming och snöröjning. I år föreslår man för motparten Hyresgästföreningen på Gotland, en betydligt högre höjning:

– Gotlandshem yrkar 2,5 procent, och just nu står vi ganska långt ifrån varandra, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

Lars Arvidsson, förhandlare för Hyresgästföreningen på Gotland:

– Hon har fullständigt rätt, vi står långt ifrån varandra, så mycket kan jag säga. Vi är oense om hur man ska se på saker, vissa kostnadsbitar.

Han menar att man kan jämföra med fastlandet, vad bostadsbolag där gjort för uppgörelser för nästa år, och att motsvarande då borde vara rimligt även för Gotland.

– Men Gotlandshem har bekymmer längre fram med nyproduktionen, det drar ner vinstmarginalerna. Det tycker jag är helt sanslöst, men så är det, säger Lars Arvidsson.

Det som inträffat är att bolaget förmodligen kommer behöva göra nedskrivningar på Adjutanten 3, den senaste nyproduktionen. Den har inte varit med i värderingen tidigare eftersom inflyttning skedde först i våras. En direkt nedskrivning av fastighetens värde slår omedelbart på resultaträkningen. Och det handlar om miljonbelopp, enligt vd Elisabeth Kalkhäll.

Även det avkastningskrav som ägarna, Region Gotland, har på bolaget blir under nästa år återigen en faktor att ta hänsyn till. Kravet om att sanera det förbjudna tätningsmedlet PCB hängde tungt över bolaget 2012 och man begärde att få slippa kravet på avkastning de närmaste åren. Det handlade om 7,5 miljoner kronor årligen som i så fall skulle gå till saneringen. Det beviljades under en treårsperiod med start 2013 och återinförs alltså nu för 2017.

– Avkastingskravet ställer ju till det. Men det är ju ingen hemlighet att det är ägarna som styr. Eller ställer till det, säger Lars Arvidsson.

Gotlandshem har avslutat den omfattande PCB-saneringen av fogarna i kvarteret Stäven i Visby. Nu kvarstår det PCB som finns under mark och i den översta jorden i området. Och det arbetet beräknas ta ytterligare några år:

Men den kostnaden är inte lika omfattande som den för arbetet med fogarna och fastighetsbolaget kommer inte begära ytterligare dispens vad gäller avkastningskravet enligt vd Elisabeth Kalkhäll.

Enligt henne väntas bolaget göra ett hyfsat resultat även 2016. Ett plusresultat på ungefär sju miljoner kronor, enligt den senaste prognosen. För 2015 redovisade Gotlandshem ett resultat på 11,5 miljoner kronor och för 2014 13,8 miljoner.

Parterna ska ses igen nästa vecka och räknar med att kunna avsluta hyresförhandlingarna innan månadsskiftet.

Gotlandshems utgångsbud till hyreshöjningar samt reslutatet under tidigare år:

2012 förslag 3,9 procent - resultat 2,9 procent

2013 förslag 4,5 procent - resutlat 2,6 procent

2014 förslag 4,5 procent - resultat 2,0 procent

2015 förslag 3,0 procent - resultat 1,3 procent

2016 förslag 1,3 procent - resultat 0,6 procent

2017 förslag 2,5 procent - restultat väntas presenteras innan månadsskiftet.

Källa GT-arkiv

Räkneexempel

Gotlandshems utgångsbud i hyresförhandlingen är 2,25 procent. Det skulle innebära en hyreshöjning med cirka 135 kronor per månad eller 1620 kronor per år för en lägenhet som i dag kostar 6100 kronor i månaden. Det är den nuvarande ungefärliga hyran för en lägenhet med tre rum och kök på 71,5 kvadrat inom Gotlandshem.

Källa: Gotlandshem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om