Kraftig kritik mot Gotlandshems vilja att sälja

Gotlandshems vilja att sälja delar av fastighetsbeståndet får kritik av Hyresgästföreningen, som tycker att det är att "bita sig själv i svansen".

För att finansiera bland annat nybyggen och renoveringar vill Gotlandshem testa möjligheten att sälja delar av fastighetsbeståndet, inför fullmäktige.

För att finansiera bland annat nybyggen och renoveringar vill Gotlandshem testa möjligheten att sälja delar av fastighetsbeståndet, inför fullmäktige.

Foto: Petra Jonsson

Gotlandshems försäljning (GT)2016-12-08 05:15

Det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem AB har problem med att få ihop sin ekonomi. Fastighetsbeståndet har omfattande renoveringsbehov och sammanlagt räknar bolaget med kostnader på 1,5 miljarder kronor under de kommande 30 åren. Därför vill man nu pröva rätten att sälja en del av de fastigheter som skulle kräva stora ekonomiska investeringar. Men detta är ett tankefel, menar Hyresgästföreningen:

– Generellt sett är det helt fel väg att gå, att sälja ut delar av bostadsbeståndet. Det begränsar möjligheten att ta det ansvar man har gentemot kommuninvånarna, säger presschef Anna Wennerstrand.

Hon kallar förslaget för "ett kortsiktigt beslut":

– Har man sålt har man avlövat sin förmåga att faktiskt tillgodose kommuninvånarnas behov. Man lämnar över den möjlighet man har att aktivt bedriva bostadspolitik. Man bakbinder sig själv, säger Anna Wennerstrand.

– En försäljning minskar möjligheten att själv utveckla och tillgodose det bostadssociala ansvar man har. Det råder stor bostadsbrist och att då släppa ifrån sig lägenheter låter som att bita sig själv i svansen, om jag ska vara ärlig, säger Anna Wennerstrand.

Mats Ågren, styrelseordförande i Gotlandshem säger så här om Hyresgästföreningens kritik:

– Egentligen har jag inga kommentarer alls, vi befinner oss ju inte i läget att sälja än. Vi tittar på olika alternativ att värna bolaget så att det ska stå stadigt ekonomiskt även om 10 till 15 år. Vilka alternativ vi kommer välja får framtiden utvisa. Vi vet ju inte ens om vi får tillåtelse av regionfullmäktige att pröva marknaden.

Anna Wennerstrand berättar att det i sådana här lägen skapas en oro bland hyresgästerna. Många hör av sig och är oroliga för vem de ska få som hyresvärd, eller att försäljningen i förlängningen ska leda till att hyresrätterna ombildas till bostadsrätter.

– Är det hyresgäster som vill bilda en bostadsrättsförening så får vi ta den dialogen. Men ombildningen får vara på hyresgästernas initiativ, säger Elisabeth Kalkhäll, Gotlandshems vd, till tidningen Hem och hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!