Det är fuktigt och luktar starkt fränt från de gamla ekfaten när vi kliver ned i Gotland Whiskys numera urvuxna lager i gamla sockerbruket i Roma. Lagret, som tidigare var en del av inlastningen för sockerbetorna, ligger fyra och en halv meter under jord och fuktigheten i kombination med spritångorna är minst sagt påtaglig.
– Vi har fyllt det här lagret rejält. Här har vi ungefär 60 000 liter råsprit och ytterligare 10 000 har vi på det nya lagret i fabriken, säger Björn Pettersson, marknadschef på Gotland Whisky.
Det var under förra hösten som man gick ut med att sälja enskilda fat till privatpersoner för att kunna finansiera utbyggnaden av lagret i fabriken i Roma. Något som man tidigare valt att inte göra för att kunna hålla verksamheten utan lån och skulder.
– Egentligen är det så här andra destillerier brukar finansiera sin verksamhet. Se på Mackmyra till exempel, de säljer 2 000 fat per år till privatpersoner, så våra 80 fat som vi sålt nu är ingenting i jämförelse, säger Björn Pettersson.
Han menar att det krävs mycket arbete med att tillhandahålla privata fat. De 80 nya faten finns lagrade i fabriken och varje ägare kan komma och se till sitt fat som är numrerat och har en graverad skylt.
– Det känns som att jag arbetat med de här privatägda faten under hela våren i princip, det har varit en hel del jobb med det, säger Björn Pettersson.
Just nu har man siktet inställt på att kunna få fram 5 000 flaskor till en ny edition endast avsedd för de 2 280 aktieägarna, som man hoppas kunna leverera innan jul. Den nya whiskyn har lagrats på klassiska ekfat men har även lagrats på ett ungerskt fat vilket ska ge den nya editionen en stark och lite pepprig eftersmak. Vad den nya whiskyn kommer heta är ännu inte bestämt, men sannolikt ska den få ett gotländskt ortsnamn, likt samtliga tidigare utgåvor.
Målsättningen är att kunna leverera två olika sorters whisky per år. En så kallad "shareholders edition", det vill säga en utgåva som endast aktieägare får möjlighet att köpa, och även en publik whisky. "Midaik", den senaste utgåvan från Gotland Whisky lanserades i juni i år.
– Tanken att man ska ta ut en tredjedel av lagret varje år och spara de resterande två delarna. Det gör att vi kan tillverka ungefär 18 000 flaskor per år, säger Anders Stumle, vd på Gotland Whisky.