SATSNING: Här börjar han tillverka gotländska chips

Miljoner människor har lyssnat på hans musik. Bara 21 år gammal byter han nu spår. Inom kort börjar Oliver Lundberg och systern Emelie producera gotländska chips i Stånga.

Oliver Lundberg är uppväxt på Sudret och kommer nu att starta sin nya verksamhet i Stånga.

Oliver Lundberg är uppväxt på Sudret och kommer nu att starta sin nya verksamhet i Stånga.

Foto: Dennis Pettersson

GOTLÄNDSKA CHIPS2019-05-03 16:00

Inte många gotlänningar kan stoltsera med att ha producerat musik som lyssnats på över 10 miljoner gånger. Det kan Oliver Lundberg.

De senaste två åren har han arbetat på Svahns bygghandel i Hemse efter att ha tröttnat på en tuff musikbransch. Nu är det dags för nästa kapitel i livet.

– Jag kände att jag var tvungen att tänka om lite. Musik är min hobby, men jag kände att jag ville hitta det som inte är min hobby utan det som jag vill jobba med.

15 år efter att osttillverkningen på mejeriet i Stånga avvecklades får nu lokalerna snart nytt produktionsliv igen. Den här gången är det chips som ska tillverkas.

Den 11 maj ska linjen provstartas hos Gotlandschips, företaget som Oliver Lundberg startade och ska driva tillsammans med systern Emelie Lundberg.

Hon blir till sommaren färdig ekonom och inom sin utbildning har hon också jobbat inom livsmedelsindustri.

Att bygga en produkt, menar Oliver Lundberg, är hans stora intresse.

– Förut producerade jag musik och nu är det chips. Jag gillar att fram en produkt och marknadsföra den.

Varför chips?

– Det är inte så att jag är förälskad i chips. Min kompis pappa driver en gård som odlar potatis och jag frågade honom. Sedan tänkte jag ”hur svårt kan det vara att göra chips?” När jag började göra musik så visste jag ingenting, säger Oliver Lundberg, och fortsätter:

– Men man lär sig och jag har blivit förvånad över hur lätt det kan vara. Det här är lite som min högskola, och för mig är det är lättare att starta en chipsfabrik än att plugga på högskolan.

I början av året rullade allt kring Gotlandschips igång. Nu är det bara veckor kvar till skarpt läge. För Oliver Lundberg har det inneburit en känsla av yttre press och förväntningar, i negativ och positiv bemärkelse.

– Det är skitläskigt. Är det något som går åt helvete är det jag som är ansvarig. Och folk har förväntningar på projektet. Det måste man försöka tänka bort. Det är lätt att bli skraj, men man måste våga lita på det man trodde på från början.

Men samtidigt säger Oliver:

– Att det har varit ett sådant enormt intresse för chipsen är väldigt kul. Men det är också jobbigt att varannan person man träffar frågar hur det går.

Chipsen har en given plats i mångas fredagsmys och det är OLW och Estrella som dominerar på marknaden. Med Gotlandschips inträde ska det förändras, hoppas syskonen Lundberg.

– I grund och botten behövs gotländska livsmedel och råvaror förädlas mer än det görs i dag. Det är konstigt att ingen har gjort chips innan och det är synd att vi ska skicka iväg potatis bara för sakens skull kan jag tycka, säger Oliver Lundberg, och fortsätter:

– Många gör Gotlandsprodukter, tar fem gånger så mycket betalt och blir förvånade när ingen köper. Men ingen vill betala så mycket.

Sammanlagt är det chips i form av fyra olika smaker som snart börjar tillverkas, alla av den vanligare sorten, men än så länge med hemliga recept. Tanken är att Gotlandschips produkter ska säljas i samtliga matbutiker på ön.

– Vi har pratat med många stora butiker.

Har ni knutit er till någon?

– Det är roligt att det är ett så stort intresse. Vi har en plan, så mycket kan jag säga, säger Oliver Lundberg och ler.

En till stor del begagnad produktionslinje har hjälpt till att hålla nere kostnaderna, med maskiner från Nederländerna, USA, Eskelunds hembageri och en företagsbil från Elgiganten.

Den totala investeringskostnaden för hela produktionslinjen uppgår till 2,7 miljoner.

– Jag tycker att det är billigt. Men det var inte lätt att få fram investeringar. Jag förstår bankerna... en kille på 21 år ska starta en chipsfabrik. Det är inte direkt så att de kastat pengar efter mig, säger Oliver Lundberg.

Oliver och systern Emelie är uppvuxna bara en kvart från Stånga mejeri. Här ska de snart inleda produktionen av gotländska chips.

– Jag tycker om landsbygden och det är klart att det ska finnas en chipsfabrik mitt i Stånga, säger Oliver Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!