Gotländska golv på kinesisk mark

Nu har två gotländska, självrengörande ladugårdsgolv rullat igång i Kina och fler är på gång. Katja Lindvall, vice vd för Moving floor, har varit där och levererat golven. Lantbruk når henne precis när hon landat på flygplatsen.

13 september 2016 12:00

– De kinesiska bönderna i Hainan är jätteintresserade av tekniken och har i princip aldrig haft besök av några från andra länder! säger Katja Lindvall och låter pigg trots den runt 30 timmar långa flygresan. Katja Lindvall driver Moving floor, som har sitt säte i Ekeby, tillsammans med sin syster Peg Söderberg tillsammans med deras pappa Tommy Lindvall som är den som utvecklat golven. Företaget har länge försökt få till stånd en etablering i Kina och nu har drömmen blivit sann.

Under en veckas tid har Katja varit på plats när två ladugårdsgolv levererats och installerats. Hon har utbildat och instruerat de 15 lantbrukare som ska använda golven och målet är att de nu ska själva kunna handha produkten.

– Golven köptes in till ett kollektivt jordbruk som drivs av flera familjer. Gården har totalt 300 kor, men de ska användas på försök till 20 kalvar, berättar Katja Lindvall och fortsätter:

– I Hainan har man så pass små kalvar att det ryms tio kalvar per box. Kalvarna är en blandning mellan en så kallad ”local cow” och en japansk wagyu-ras vilka ger ett premium kött. Det är jättegott! säger Katja som fått smaka köttet på en lokal restaurang.

Hainan, är en ö precis som Gotland, belägen i den södra delen av landet och räknas som Kinas minsta provins.

Katja Lindvall berättar att golven har finansierats genom ett ”sister-city agreement” med Hainan provinsen och länsstyrelsen på Gotland. Golven, och en kompressor som ska driva dem, har köpts in för totalt cirka 100 000 svenska kronor inklusive installationskostnader. Syftet från provinsens sida är bland ­annat att stödja traktens relativt fattiga bönder och målet från kommunens sida är även att motverka att folk flyttar in till städerna.

–Det är dels ett sätt att öka hälsan och renligheten hos djuren, men även ett led att motverka urbaniseringen. Bönderna, som är i varierande åldrar, är jätteintresserade tekniskt, men vi kommer att ha löpande utbildning för dem och dela med oss av våra tidigare erfarenheter om de behöver mer hjälp.

Men nu är Katja Lindvall, som sagt tillbaka på Gotland, och om allt rullar på så hoppas hon att dessa två gruppboxar ska bli startskottet på fler leveranser till Kina.

– Borgmästaren i Hainan kommer att personligen åka och titta på ladugårdsgolven tillsammans med ett tv-team så vi hoppas att det här kommer att sprida sig till andra kommuner i Kina!

Fast redan är flera nya installationer inplanerade. Senare i höst kommer de gotländska golven att ingå i två olika forskningsprojekt. Ett i Peking och ett strax söder om Peking vilka kommer att ske på två stora, kommersiella gårdar bestående av 4 000 och 10 000 djur. Tillsammans med China agricultural university, under ledning av professor Li Shengli, ska djurhälsan och tillväxten mätas i olika forskningsprojekt där första delen av forskningsresultatet beräknas vara klart i vår.

Så funkar golven

De rullande ladugårdsgolven innebär att djurens avföring skrapas ner i en gödselränna i anslutning till golven.

Från det att avföringen lämnat djuret ska det aldrig ta mer än två timmar innan det lämnar stallet och hamnar i ett slutet system vilket kan vara en biogasanläggning, ett kompostsystem eller en täkt gödselbrunn för att undvika ammoniakavgång.

De sakta, rullande golven innebär en rörelse i genomsnitt på en meter varannan timme.

Källa: Katja Lindvall/Moving floor

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa