"Ett hus ska man leva med, inte bara i"

Han är en av Gotlands mest omtyckta artister genom tiderna – och en fena på att bygga hus. Följ med till musikern och allkonstnären Göran Ringbom i Hamra.

Flygeln utgör även bord.

Flygeln utgör även bord.

Foto: Malin Stenström

Gotländska hem2017-10-01 08:01

Ett hemtrevligt sprakande från två av eldstäderna möter oss när vi kliver in genom dörren till huset i Hamra, tätt följt av ett välkomnande "Tjena". Vant börjar vi knyta upp våra skor, men får direkt order om att behålla dem på.

– Det ska slitas golvet, då blir det vackrare.

Vi är hemma hos Göran Ringbom i Hamra, i ett hus som han byggt själv med hjälp av vänner och som från början egentligen inte var tänkt som bostad utan som förråd.

– Sen har jag lekt med det här. Väldigt sakta. Jag har gjort små, små förändringar under lång tid, och nu är det här den ultimata bostaden, säger han.

Nedre plan är på 75 kvadrat och i öppen planlösning med gott om plats för umgänge.

– Det är ett stort kök alltihop, med en liten hångelhörna. Köket är ju hjärtat, och desto större hjärta du har desto mer folk får du plats med.

Göran Ringbom är en kreatör på många plan. En allkonstnär som både målar och skulpterar det han kommer över och har lust med. Han är både krögare och krukmakare och utbildad familjeterapeut. Men det han kanske är mest känd för är nog ändå musiken då han som sångare i "Di sma under jårdi" gick upp på svensktoppen med "Snabbköpskassörskan" år 1985. Och musiken tar även den sin plats i huset. Dels i form av den flygel som står mitt i huset, men också i många av de konstverk som Göran målar och har på väggarna. "Rockin" står det i glaskonsten som täcker murstocken över vedspisen. I köksdelen hittar vi även tvättstugan. Ett medvetet val som Göran gjort för att snabbt kunna slänga in en tvätt medan han målar eller skapar musik. Eller lagar mat för den delen. För det är tydligt att även matlagning är något som får gott om plats i det här huset. Som ett centrum på hela nedervåningen är nämligen en stor italiensk vedeldad pizzaugn, där veden sprakar och ger värme till hela huset. Prydd med konstverk i keramik och färg är det svårt att inte fastna med blicken på den, var man än är i huset.

– Jag är fascinerad av mat, och den här ugnen är fantastisk. När du lagar mat i den så petar man bara undan glöden och bakar på hällen samtidigt som man eldar.

Golvet, som Göran vill att vi sliter på så mycket vi kan, är ett gediget trägolv med patinerad blå infärgning och ger sken av att ha legat där sedan tidigt 1900-tal. Men så är inte fallet.

– Det här golvet är kanske fem år, men patineringen är fake. Jag blandade en lasyr med lite rött och blått och drog på det på hela golvet. Men när det torkat tyckte jag att det blev så fult. Jag ville ju att det skulle slitas ner, men det tar ju sån tid att gå ner det. Så jag tog en bandslip och släppte loss den, och höll ner den i sladden.

En kreativ lösning som många inte skulle tänkt på, och ju längre tid vi är hos Göran desto fler kreativa lösningar förstår vi att han haft genom åren med huset. Var man än tittar hittar man små detaljer som alla har en historia.

– Trappräcket förstörde hela öppenheten, så jag sågade av det. Och det funkar. Jag tänkte båt, där håller man sig i relingen. Jag skrattade när jag kom på det.

Trappen leder oss upp till övervåningen där två sovrum med egna separata badrum finns. Rummen är sammankopplade med en ljus hall med två fåtöljer och ett litet bord. Och även övervåningen är full med smarta lösningar och kreationer. I båda sovrummen har Göran byggt in små lådor av gamla luckor han hittat på loppis i den nedersta delen av snedtaket som annars skulle bli outnyttjat utrymme.

De ovanliga lösningarna i Görans hem beror sannolikt mycket på att han låter byggandet ta den tid det behöver. Det är ett av tipsen han ger oss under vårt besök.

– Bygg så sakta som möjligt, så man hinner tänka innan det blir färdigt. Och så måste man våga ändra sig, gör man inte det så ångrar man sig resten av livet. Där nere till exempel, öppnade jag upp för att sätta in ett fönster. Sen när jag satte upp fönstret så ångrade jag mig. Jag tänkte "min idiot!". Så det var bara att såga upp allt igen, och så satte jag dit en dörr istället. Sammanlagt tog det över en vecka extra.

Men det är det som sammanfattar Görans hus. Ett hem som vuxit fram allt eftersom, med lösningar som kommit till och dragits ifrån med tiden, och konstverk som byggts in i huset. Ett hus med mycket värme, både från fem eldstäder och kaminer men inte minst från de som bor där. Och som Göran själv säger:

– Ett hus ska man leva med, inte bara i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om