Diplomatkocken drömmer om att öppna eget i Visby

Den gotländska kocken Simon Hoas har jobbat vid Sveriges generalkonsulat i New York sedan förra hösten. "Jag vågade inte hoppas på att jag skulle få jobbet. Jag tror att mina tidigare erfarenheter gjorde att de valde mig", säger han.

Kocken berättar att han helst lagar pannkakor med sylt och grädde eller asiatiskt när han gör mat till sig själv.

Kocken berättar att han helst lagar pannkakor med sylt och grädde eller asiatiskt när han gör mat till sig själv.

Foto: Josephine Jubb

Gotlänning i världen2019-08-06 18:07

Det var genom en kollega i Stockholm som kocken kom i kontakt med rekryteraren som öppnade upp för en flytt till andra sidan jorden. Simon Hoas har tidigare jobbat på flera restauranger som har ett tydligt hållbarhetstänk: ROT i Norrlanda, Lilla Bjers i Visby och K-Märkt i Stockholm.

– Jag vågade inte hoppas på att jag skulle få jobbet, det var två månader av intervjuer via FaceTime innan det var klart. Jag tror att mina tidigare erfarenheter gjorde att de valde mig, säger Simon Hoas.

Den nuvarande generalkonsulaten Annika Rembe har nämligen efterfrågat hållbar gastronomi, vilket är ledorden för rätterna som lagas på konsulatet i New York.

– Det blir inte så mycket kött, utan jag jobbar mycket med grönsaker och det är jag van vid sedan tidigare, säger kocken.

Att leva i en stad fylld av restauranger gör det möjligt att testa alla möjliga typer av rätter. På så vis finner Simon Hoas också inspiration till sin egen matlagning.

– Jag är inte så kräsen, ibland kan jag vara lite yrkes-skadad och tänka att "så här hade man kunnat göra istället", men ofta är det tvärt om - att jag får inspiration och det behövs, säger Simon Hoas.

I jobbet på konsulatet ingår mer än att laga mat då gotlänning jobbar som ensam kock.

– På restauranger har man ju ofta en meny man går efter. I det här jobbet formar jag nya menyer beroende på vilken typ av event det är. Det är väldigt roligt att få det utrymmet, men det är absolut en utmaning, säger Simon Hoas.

Rätten som han är mest nöjd med av det han lagat i New York är var en råstekt hummer, vilket kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och FN:s generalsekreterare António Guterres fick till förrätt vid deras besök vid konsulatet. Gästernas titlar var ingenting som satte nerverna ur spel.

– Jag blev inte särskilt nervös, jag är väldigt lugn när jag är i köket, säger Simon Hoas.

Kocken har visum för att jobba i New York i tre år, med möjlighet till ett års förlängning. Därefter väntar nya utmaningar.

– När jag är klar i New York är mitt mål att öppna eget. Drömmen är att det ska vara i Visby, säger Simon Hoas.

Tror du att det lugnare tempot skulle göra dig rastlös?

– Driver man en verksamhet man brinner för tror jag inte att det blir så. Här finns havet, naturen, mina vänner och minnen i varje gränd, det är ganska svårt att slå det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!