Försvaret: "Mänskliga faktorn bakom olyckan"

I november skadades en gotländsk officer av utblåset från ett granatgevär. Nu är Försvarsmakten klar med undersökningen om varför olyckan inträffade och vad som kan göras åt saken.

Foto: Doris32

GOTLÄNNING SKADADES2019-03-01 07:04

Det var i november som den gotländska officeren skadades efter att ha hamnat i utblåset från ett granatgevär som sköt övningsammunition – en betongklump med skarp drivdel, en raketmotor. Det kraftiga trycket rev upp grus och orsakade skador i ena armen och i ansiktet på gotlänningen, som är i 30-årsåldern.

– Han är tillbaka i full tjänst och har inte fått några bestående men, säger Pär Gerhardsson, ställföreträdande regementschef vid Skaraborgs regemente.

LÄS MER: Olycka med granatgevär inte tillräckligt utredd

Arbetsmiljöverket krävde att Försvarsmakten skulle komplettera sin utredning om olyckan och på torsdagen lämnades den in.

– Vår slutsats är att den mänskliga faktorn ligger bakom detta. Det är ett missförstånd mellan gruppchefen vid granatgeväret och övningsledaren som skett, säger Pär Gerhardsson.

Missförståndet rörde huruvida order om att sluta skjuta, eld upphör, hade getts. Övningsledaren uppfattade det så och befann sig bakom skyttarna vid Klinthygget på Tofta skjutfält, men gruppchefen vid granatgevärsskytten förstod det som att det var fritt fram att skjuta.

– Vi kommer att se över och förbättra våra rutiner kring informationen mellan övningsledare och grupper, säger Pär Gerhardsson.

Skjutövningar i mörker är förenade med stora risker. Det är svårt att upptäcka kamouflageklädd personal – och vid granatgevärsskjutning med skarp drivdel bärs både hörselkåpor och öronproppar.

– Det är farlig verksamhet vi håller på med, säger Pär Gerhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!