Malena Bendelins valkommentar

Malena Bendelin Gotlänningen, Mats Linder Gotlands Allehanda och Erik Fransson Gotlands Folkblad

Malena Bendelin Gotlänningen, Mats Linder Gotlands Allehanda och Erik Fransson Gotlands Folkblad

Foto: Mats Pettersson

GOTLÄNNINGENS LEDARE2018-09-09 23:54

I dag den 10 september är första dagen på de kommande fyra åren, nu är det (troligtvis) 208 veckor tills nästa val.

Vi har en månad av intensiv valrörelsen i ryggen. Vi kan konstatera att intresset för politik hos gemene man verkar större i detta val, kanske beror det på världsläget där exempelvis det politiska läget i Storbritannien och USA visar på hur viktigt det är med ett lokalt såväl som nationellt politiskt sammanhållet land. Vid förra valet 2014 röstade närmare 85 procent av gotlänningarna, vi kan bara hoppas att det är färre än 15 procent som inte röstar i år.

Vi är nu fullmatade av budskap, löften och förslag, på det senaste har det i nationell TV varit ett överflöd av dueller, debatter och utfrågningar. Valrörelsen har stundom känts som ett stort sportevenemang. Nationellt har det varit en smutsigare valrörelse än lokalt på Gotland där den varit betydligt lugnare. På Gotland har den senaste månaden mycket handlat om den tredje kabeln, strömavbrott och effekterna av torkan. I övrigt handlade den lokala valrörelsen mycket om regionens ekonomi. På nationellt plan har klimat och miljö, landets krisberedskap och statens ansvar för hela landet vid exempelvis sådana bränder som satte hela landet i skräck i juli varit centrala frågor som gjort avtryck på valrörelsen.

Vad gäller Centerpartiet så har partiet gjort en bra valrörelse både lokalt såväl nationellt. Annie Lööf har i flera mätningar kommit i topp som den populäraste partiledaren.

Det som vi alla vill veta nu är:

• Kommer det bli maktskifte på Gotland och i Sverige eller kommer de rödgröna behålla majoriteten?

• Vilka två kommer sitta på Gotlands två stolar i riksdagen?

• Kommer Kristdemokraterna komma in i regionfullmäktige på Gotland?

• Hur stora kommer Sverigedemokraterna bli, och hur kommer det påverka Sverige?

När det gäller det nationella planet så verkar det som om att det under en tid framöver kommer vara ett politiskt oroligt läge, innan alla bitar faller på plats gällande vem och vilka som ska styra landet. I Melodifestivalsammanhang säger man ”Sverige, vi har ett resultat”, i nuläget är det för tidigt att använda detta påstående.

Kristdemokraterna har nationellt gjort en mycket bra valrörelse, det blir spännande att se om den effekten kommer gälla även på Gotland och att Kristdemokraterna efter 8 års frånvaro kommer tillbaka in i regionfullmäktige. På Gotland står en enad allians där Kristdemokraterna ingår redo att ta över det politiska ledarskapet.

Gotland består sedan förra året av en valkrets, det blir intressant att se om det kommer påverka resultatet. Regionfullmäktige på Gotland har 71 platser, för att få ett mandat i regionfullmäktige behöver partierna få minst två procent av det totala antalet röster.

På Gotland gjorde P4 Radio Gotland tidigare i år en valundersökning. Enligt undersökningen så skulle det bli ett maktskifte på Gotland. När denna ledare lämnas vet vi ännu inte utgången i valen, men det är mycket jämnt mellan blocken. I skrivande stund vet vi inte heller vilka som kommer fylla Gotlands två mandat av riksdagens totalt 349 platser. Sedan 1971 har ett av mandaten tillhört Socialdemokraterna och det var 24 år sedan Gotland hade ett centermandat i riksdagen. Socialdemokraterna ser ut att behålla sitt mandat och Centerpartiet har en god chans att åter ta sig tillbaka.

Många har bytt parti sedan förra riksdagsvalet, det blir intressant att forska vidare i detta och analysera valsiffrorna. Men vad kan vi utläsa av hur det svenska folket har röstat, vilket budskap ger det samhället? Det verkar som om Sverigedemokraterna har ökat mycket sedan förra valet. En stor del av Sveriges befolkning är beredda att ge sina röster till ett missnöjesparti. Hur kommer det att påverka framtiden, och partiernas arbete, när en stor del av befolkningen inte stödjer de partier som väljer en medmänsklig linje?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!