30 hektar mark ska brännas på Sandön i sommar

När det är torrt i marken gör en naturvårdsbränning som bäst nytta. I sommar ska länsstyrelsen bränna 30 hektar skog och mark på Gotska Sandön.

Naturvårdsbränning är en kontrollerad bränning som görs för att gynna växt- och djurliv.

Naturvårdsbränning är en kontrollerad bränning som görs för att gynna växt- och djurliv.

Foto: Länsstyrelsen

Gotska Sandön2020-06-20 13:30

Naturvårdsbränning görs då och då för att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. I sommar är det dags för ett område om 30 hektar på Gotska Sandön att brännas av under kontrollerade former. Ön är totalt 3 600 hektar stor.

– Många växtarter och djurarter är beroende av att det brinner i skogen då och då. Naturvårdsbränning kommer därför att gynna mångfalden på ön, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Väder- och markförhållanden ska vara gynnsamma, och enligt länsstyrelsen behöver det vara torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat.

Säkerhetsrutinerna är rigorösa. Ett kompetent bränningslag arbetar i samverkan med både räddningstjänst, SOS Alarm, kustbevakning och brandflyg. Hela området ringas också in med brandslangar.

Bränningen kommer att göras i etapper under flera dagar och kan skapa rök som syns och ger röklukt under flera dagar.

Förutom att bränningen hjälper naturen kan den också förebygga risken för att oönskade bränder tar fart och sprider sig enligt länsstyrelsen.

– Bränningen kan öka brandsäkerheten genom att bränslet på marken minskas på en strategisk plats på ön, säger Annika Forsslund.

Datumen för bränningen bestäms utifrån väderförhållandena. Allmänheten kommer bli informerad via lokalradion och länsstyrelsens hemsida när bränningen väl ska ske.

Karta: Gotska Sandön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!