DG-färja larmades till fartyg utanför Gotska Sandön

En rykande kylcontainer på bildäck fick personalen på färjan Stena Scandica att slå larm om brand när de befann sig strax söder om Gotska Sandön. Ett av fartygen som hörsammade larmet var Destination Gotlands fartyg MS Visby, som nu har i uppgift att skapa lä åt mindre räddningsbåtar.

Passagerare iklädda flytväst har samlats på däck.

Passagerare iklädda flytväst har samlats på däck.

Foto: John Jonsson

Gotska Sandön2022-08-29 12:59

Enligt Sjöfartsverket var det rök från en kylcontainer på bildäck som låg bakom larmet, som inkom till räddningstjänsten vid klockan 12.48 på måndagen. Fartygets besättning ska ha hanterat branden genom att spruta vatten på containern.

Enligt Sjöfartsverket befinner sig 300 personer ombord på fartyget. När brandlarmet kom uppger myndigheten att ”alla tillgängliga enheter, lotsbåtar, helikoptrar och andra fartyg i närheten” kallades till att assistera Stena Scandica. På bilder som Helagotland.se fått ta del av syns det hur passagerarna på färjan samtidigt samlades på däck, iklädda flytvästar.

undefined
Vid klockan 12.48 larmades räddningstjänsten om en brand på Stena Scandicas bildäck.

Ett av fartygen som svarade på larmet var Destination Gotlands färja MS Visby, som avgick från Nynäshamn vid 11.25 på måndagsförmiddagen. Rederiets vd Marcus Risberg bekräftar att färjan styrde om sin kurs cirka två timmar efter avgången från Nynäshamn.

– Det är Sweden Rescue som har ansvar för att koordinera och samordna räddningsinsatser av det här slaget. Eftersom vi var så pass nära så vill de att vi åker dit för att bistå, sade Marcus Risberg vid cirka klockan 14.

Vid 14.30 uppgav Sjöfartsverket att branden var släckt. I samband med eldsvådan blev Stena Scandica emellertid strömlöst, vilket lett till att det har fattats beslut om att fartyget ska bogseras till Nynäshamn. Vid samma tid uppgav myndighetens presstalesperson Lisa Mjörning att det för tillfället inte ansågs nödvändigt att evakuera skeppets passagerare.

undefined
Stena Scandica sedd från MS Visby.

– Men både fartyg och helikoptrar kommer att vara kvar på stand-by, för att assistera med en evakuering om det behövs, säger Lisa Mjörning vid 14.30, och tillägger att ingen person ska ha skadats i samband med branden. 

När beräknas bogseringsarbetet sätta i gång?

– Det har jag inga uppgifter om, säger Lisa Mjörning.

Finns det någon misstanke om att brott har begåtts i samband med branden?

– Nej, det gör det inte.

Vid klockan 16 låg MS Visby fortfarande kvar vid Stena Scandica. Enligt personer ombord på MS Visby, som Helagotland.se pratat med, har besättningen uppgett att DG-färjan har fått i uppgift att skapa lä åt de mindre räddningsfartyg som befinner sig på platsen.

Sedan tidigare har Destination Gotland meddelat att flera av måndagens och tisdagens avgångar mellan både Visby-Nynäshamn och Visby-Oskarshamn försenas på grund av tekniska problem.

Texten uppdateras.

Gotska Sandön ligger cirka fyra mil norr om Fårö.
Gotska Sandön ligger cirka fyra mil norr om Fårö.
Stena Scandica

Stena Scandica ägs av rederiet Stena Line och går enligt företagets hemsida mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland. När branden om larmet kom var färjan på väg i riktning mot Nynäshamn. Fartyget byggdes 2005 men har enligt hemsidan nyligen byggts om. Det har en total längd på 222 meter och kan maximalt ta 970 passagerare.

Källa: stenaline.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!