Förbryllande fynd på Gotska Sandön

För första gången på nästan hundra år har det gjorts veteskapliga utgrävningar på Gotska Sandön. Flera av fynden förbryllar forskarna.

Forskare i färd med att leta arkeologiska fynd på Säludden på Gotska Sandön.

Forskare i färd med att leta arkeologiska fynd på Säludden på Gotska Sandön.

Foto: Södertörns högskola

Gotska Sandön2022-09-22 13:55

Det är forskare från bland annat Södertörns högskola som har gjort arkeologiska undersökningar på Gotska Sandön under september. Utgrävningarna har gjorts på Säludden på öns nordöstra sida. Där har det antagits att det från medeltiden fram till 1600-talet fanns ett jakt- och fiskeläge, säsongsvis besökt av Fåröbor.

– Fynden på denna plats är talrika men också ganska förbryllande, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola i ett pressmeddelande. 

Det som förvånar är fynden av bland annat silvermynt och en medeltida stridshandske. Arkivgenomgångar visar även att man under början av 1900-talet hittat ett flertal föremål med äldre vikingatida ursprung, bland annat dräktspännen och delar av en sköld.

undefined
Forskarna har bland annat hittat silvermynt och en medeltida stridshandske.

De nya resultaten från den provruta som under expeditionen grävdes i den lilla begravningsplats som finns på den sandiga udden gör det hela inte mindre gåtfullt, skriver forskarna. ­Innanför en anlagd stenmur och bland de kristna begravningarna hittades även en stor mängd sälben och även slaktavfall från ko.

– Vi får avvakta dateringar och analyser av vårt nya material, men klart är Säluddens historia är komplex och varierande. Vardagsliv och slit vid havet har tydligen ibland också kombinerats med mer dramatiska händelser, säger Johan Rönnby.

Undersökningarna på Gotska Sandön är inte avslutade, utan är ett flerårigt projekt och en del av forskningsprogrammet Sea Change vid Södertörns högskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!