Framöver kan drömmen om en varm dusch på ön bli verklighet för camparna på Gotska Sandön.
GT kan i dag visa upp skissen på det tilltänkta, uppdaterade servicehuset med angränsande våtutrymmen som både ska ha varmvatten och bättre torrtoaletter.
– I dag måste toaletterna tömmas ofta. Nu vill vi satsa på modernare varianter med en rötanläggning direkt under, som inte kräver lika mycket jobb. Med ett modernt fläktsystem blir det fräschare också, med mindre lukt. Men varmvattenduschar är ändå det flest personer har frågat efter, berättar länsstyrelsens Petter Rimfors.
Den befintliga byggnaden, byggt på 1960-talet, har dessutom endast sex köksplatser för matlagning och med 80 möjliga campinggäster kan det bli trångt.
– Där skulle det nya huset innebära en dubblering. Och det ska finnas kylar också.I dag får man gå långt till en jordkällare i stället, säger Petter Rimfors.
En grov uppskattning av kostnaden för bygget är nio miljoner statliga kronor. Men planerna ligger långt fram.
Naturvårdsverket förväntas inte se över förslaget förrän nästa år – först ska en översyn av nationalparkens skötselplan göras.
Denna innebär i sig att antalet campare kan bli ännu fler, då den innehåller förslag om ytterligare tältplatser.
En tilltänkt campingplats finns med på södra delen av ön, vid S:t Annas udde.
– Många tycker att det är långt att gå runt hela ön. Med en möjlig övernattning på södra delen kan fler få möjlighet att uppleva hela nationalparken, säger Petter Rimfors.
Övriga områden i skötselplanen inkluderar frågan om naturvårdsbränning, det vill säga kontrollerad eld i naturen, samt en genomgång av öns kulturhistoriska byggnader.
Samtidigt införs den nya svenska ”nationalparksidentiteten” på Gotska Sandön – ett tvåmiljonersprojekt som redan har inletts.
– Det har gjorts en nationell upphandling om en grafisk profil som ska införas i alla nationalparker. På Gotska Sandön var det ändå dags för renovering. Skyltningen är också ganska ålderstigen, så vi passar på att gå in i den nya identiteten då.
Detta innebär nya skyltar, men även helt nya vandringsleder på ön.
Dessutom är både Trafikverkets bruna sevärdhetsskyltar och nya, större informationsplakat på gång både i Nynäshamn och i Fårösund – de två hamnar som har reguljär trafik till ön.