År 2022 gjordes en så kallad naturvårdsbränning på Gotska sandön – det vill säga en kontrollerad brand som en del av skötseln av naturen. Brand är nämligen en viktig del i skogens liv och kan vara avgörande för vissa arters överlevnad.
Förra året genomfördes en inventering av området för att ta reda på hur natur och insekter reagerat på elden. Då upptäckte man att naturvårdsbränningen på Gotska sandön även resulterat i någonting annat. Bland arterna som hittades fanns till exempel ett flertal som var helt nya för ön.
– Med de extremt höga naturvärden som finns i skogen på Gotska sandön är det alltid lite nervöst inför en naturvårdsbränning. Den här inventeringen är som ett kvitto på att vi klarat det, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare i ett pressmeddelande från Gotlands länsstyrelse.
Det mest spektakulära fyndet var den blå mörkbaggen, en blågrönskimrande skalbagge som klassas som akut hotad och vars närvaro på Gotska sandön är ensamt i sitt slag i norra Europa. Samma sak gäller för arterna slät barkbock och kantad kullasbock, som inte setts till sen 1990-talets inventeringar.
Under fjolårets inventering hittades totalt 495 identifierade arter. Av dessa är 33 rödlistade, vilket betyder att det finns risk för att de ska dö ut.