Jan Stolt fick drömstarten på nya jobbet

Han är båtbyggaren som blev hovslagare, som blev tillsynsman för Gotska Sandön. "Ön överträffade förväntningarna faktiskt", säger Jan Stolt.

Jan Stolt är Gotska Sandöns nya tillsynsman. Men innan han klev ombord på ön var han båtbyggare, hovslagare, fartygsagent, hamnchef och nästan kustbevakare. Och säkert fler saker där till.

Jan Stolt är Gotska Sandöns nya tillsynsman. Men innan han klev ombord på ön var han båtbyggare, hovslagare, fartygsagent, hamnchef och nästan kustbevakare. Och säkert fler saker där till.

Foto: Astrid Philipson

Gotska Sandön2021-07-07 12:05

I början av juni klev en ny tillsynsman för Gotska Sandön i land på ön för första gången. Han heter Jan Stolt och det var inte bara hans premiär som tillsynsman, utan även som besökare på ön, då han aldrig tidigare satt sin fot i nationalparken. Hans första arbetspass, på två veckor, blev således en intensivkurs i allt som har med ön, och rollen som tillsynsman, att göra.

– Ön överträffade förväntningarna faktiskt, en fantastisk plats och en jättefin natur. Men det var mycket att ta in. Många platser, historier och rutiner att lära sig, säger Jan Stolt.

När vi träffar honom är det på fartyget "Sexan", en gammal bunkerbåt från 1914 som kört brännolja och diesel till skärgårdsöarna utanför Stockholm, som Jan bygger om till husbåt. Ett projekt som kräver mycket fritid.

– Det är en gammal barndomsdröm sedan man sprang på kajerna i Stockholm och tittade på alla kufar som hade skutor. Men det är mycket jobb.

Stora fritidsprojekt passar bra ihop med jobbet som tillsynsman, menar Jan. Då arbetspassen är långa, är även ledigheten mellan dem lång. När vi träffar honom har han varit tillbaka på Gotland i fem dagar efter att ha klivit av sitt första tvåveckorspass.

– Jag fick drömstarten, knappt någon vind, mycket sol och lagom med besökare. Men det kommer säkert dagar då man svär över vädret, eller att man inte kommer hem när man ska.

För när vindarna blåser för hårt, eller vågorna är för höga, blir man fast på Gotska Sandön. Och vintertid är besökarna få, så då gäller det att vara på god kant med sin enda kollega.

– Det är speciellt. Man är lite strandsatt som man vore på en öde ö. Vilket det nästan är på vintern, då det bara är vi två där. Och det har ju skett massor av konstiga grejer genom åren. Men jag har träffat alla kollegor och de verkar vara ett gott gäng, säger Jan Stolt.

I arbetet som tillsynsman ingår en hel del. Bland annat håller man koll så att alla besökare håller sig till de föreskrifter som finns, man guidar och hjälper till med bagage. Men även underhåll av ett sextiotal byggnader, skötsel och drift av flera andra myndigheters teknikstationer på ön, som SMHI och SGU, och utöver det ha behörighet att köra de båtar som går fram och tillbaka från ön. Så det gäller att vara lite av en allt i allo, vilket passar Jan bra, om man ser till hans bakgrund.

Jans karriär började som båtbyggare i Storebro, mellan Hultsfred och Vimmerby. Men vid börskraschen i början i nittiotalet gick det inte att sälja dyra motorbåtar längre, och han såg sig om efter nya utmaningar.

– Då utbildade jag mig till hovslagare och var hovslagare i ungefär sjutton år.

Men med tiden lockade havet och Jan sadlade återigen om. Först till fartygsagent och senare till hamnchef vid Nordkalk, vilket också innebar flytt till Gotland. Väl här utbildade han sig på sjöbefälsskola och fick nys om tillsynsmännen vid Gotska Sandön av en kurskamrat.

– Då kände jag att det var något för mig, så jag kontaktade länsstyrelsen under tiden jag gick i skolan för två och ett halvt år sedan, så när tjänsten nu kom ut fick jag tipset att söka.

Lagom till att tjänsten utlystes hade Jan dock börjat börja skola in sig vid Kustbevakningen, men möjligheten att bli tillsynsman kommer inte ofta, så det gick inte att tveka.

– Chansen att jobba på Sandön kommer nog bara den här gången så det passade för mig att söka. Sen är jag för gammal.

Gotska Sandön

Gotska Sandön är en av Sveriges 30 nationalparker. Här finns 110 bäddar i hus och stugor, och plats för 100 övernattande i tält. Under pandemin är båtturerna för besökare dock inställda.

För att jobba som tillsynsman på Gotska Sandön krävs bland annat att man har behörighet som sjöbefäl klass VII och maskinbefäl klass VIII. Utöver det måste man klara sig igenom en säkerhetsklassning. Arbetspassen för tillsynsmännen är 15 dagar arbete, 13 dagar ledigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!