Naturvårdsbränning på Gotska Sandön skjuts upp

Den planerade skogsbränningen på Gotska Sandön skjuts upp på grund av ansträngt läge.

Den planerade naturvårdsbränningen på Gotska Sandön i sommar senareläggs.

Den planerade naturvårdsbränningen på Gotska Sandön i sommar senareläggs.

Foto: Per Folkesson/Länsstyrelsen

Gotska Sandön2020-06-24 13:55

Länsstyrelsen planerade att genomföra en kontrollerad naturvårdsbränning under sommaren. Totalt handlar det om cirka 30 hektar skog som ska brännas för att gynna de växt- och djurarter som är beroende av att skogen brinner då och då.

Nu har länsstyrelsen beslutat att skjuta fram bränningen på grund av den ansträngda situation som råder i samhället. Dessutom innebär värme och torka att det råder förhöjd brandrisk, vilket gör det svårare att genomföra en säker bränning.

– Vi kan inte riskera att öka påfrestningen på berörda myndigheter i en situation då vi redan har en samhällspåverkan från covid-19, säger länsråd Peter Molin i ett pressmeddelande.

Enligt Peter Molin har inte lägesbilden förändrats sedan beslutet förra veckan.

– Förra veckan talade vi om att vi planerar att genomföra en naturvårdsbränning. Nu har vi tittat på en riskanalys tillsammans med enhetscheferna och kommit fram till att det inte passar att genomföra den i sommar.

Enligt analysen väntas trots pandemin många besökare till Gotland i sommar, samtidigt som man förväntar sig att många gotlänningar väljer att stanna hemma under semestern.

– Enligt FHM går vi dessutom mot en väntad topp av covid i augusti. Vi tar det här beslutet av omsorg för alla på ön, säger Peter Molin.

Förutom risken för en ökad belastning på samhällsfunktionerna, menar Peter Molin att en stor brand, även om den är kontrollerad, kan skapa onödig oro i en tid när många redan känner oro.

– När man genomför en så här stor bränning så bildas mycket rök som stiger högt och syns långt. Det kan skapa mycket oro och även obehag. Vi har en hårt ansträngd besöksnäring som, om vi har otur, får en massa rök över sig eller ännu värre om en större brand inträffar, säger Peter Molin.

Naturvårdsbränningar gör mest nytta om de genomförs under sommaren. Under våren är marken ofta för fuktig och under hösten kan marken var torr långt ner i lagren efter en lång period av torka, vilket kan skada marken. Den planerade naturvårdsbränningen flyttas därför fram på obestämd tid.

– Vi går mot en väldigt varm period, utan något regn i sikte och det är troligt att det snart införs eldningsförbud. Kanske kan bränningen genomföras till våren, eller nästa sommar.

En kontrollerad bränning innebär rigorösa förberedelser för att säkra att elden sprider sig okontrollerat.

– Vi har lagt ner mycket arbete på förberedelser, men det har inte varit förgäves. Bränningen kommer att genomföras, men inte just nu.

Karta: Gotska Sandön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!