Ska Ölands båda kommuner slås ihop, eller ska Borgholm och Mörbylånga fortsätta vara två kommuner? Kan ett ökat samarbete mellan kommunerna vara ett tredje alternativ?
Det är vad ölänningarna ska ta ställning till snart. I december fattade både Borgholm och Mörbylånga beslut om att en folkomröstning i frågan skall genomföras i anslutning till valet till Europaparlamentet 26 maj.
Nina Åkesson Nylander, ordförande i Kristdemokraterna Öland, säger att folkomröstningen är den stora snackisen bland ölänningarna.
– Öland kokar just nu, det handlar bara om detta.
Själv har hon länge förespråkat att de båda kommunerna ska gå samman.
– Det är väldigt splittrat i frågan bland politikerna här, både inom partigrupperna och över kommungränsen, säger Nina Åkesson Nylander.
I förra veckan gick hon, tillsammans med Marwin Johansson, vice ordförande Kristdemokraterna Öland, ut med en debattartikel som publicerades i bland andra Barometern och Ölandsbladet. Bland annat anger de Gotlands kommunsammanslagning som ett gott exempel.
”En mycket större ö där utmaningen att slå sig samman var större än för oss men där det fallit mycket väl ut.”, skriver debattörerna.
– Vi ser ju perspektivet härifrån, och det är ju ett tag sedan Gotland blev en kommun, men från vår sida har det fallit väl ut där. Eftersom Gotland antagligen har liknande, men större, utmaningar än Öland, känns det som ett bra riktmärke för oss, säger Nina Åkesson Nylander.
– Vi är ju båda beroende av turismen, och på många sätt konkurrenter. Gotland är ett mycket starkt varumärke, jag tror att det är lättare att jobba med sådana frågor om vi är ett enat Öland, fortsätter hon.
Ölänningarna folkomröstade om detta redan för tio år sedan. Borgholm var för ett enat Öland med invånarna i Mörbylånga röstade nej.
Även nej-sidan har ekonomin som argument, och menar att en sammanslagning är förenad med stora kostnader. Flera partier har uttryckt att de inte ser några stordriftsfördelar med en sammanslagning.