Hösten 2011 small det på Gråbo. En lägenhet blev utsatt för mordbrand, ingen blev fälld och åtalet lades ned.
Sedan tio år tillbaka bor Robert Larsson och hans fru i den lägenheten. När deras tidigare boende blev för dyrt så tog de ett snabbt beslut och flyttade. Kort efter inflytten upptäckte de att fyra fönster fortfarande var skadade efter branden. De var flammiga och gråa, något Robert Larsson tror beror på att packning smält av värmen från branden och sedan spridit sig över rutorna. De bad dåvarande hyresvärden Gotlandshem att åtgärda problemet. Men de fick inte gehör.
– De sa att eftersom fönstren inte var skadade, eller hade hål i sig, så var det inte ett problem.
Robert Larsson och hans fru har bott i lägenheten i 10 år men har aldrig varit riktigt nöjda. De har gått i flyttankar men eftersom båda nu är över åttio och att andra lägenheter är för dyra så bor de kvar.
Trots att fastigheten har bytt fastighetsägare två gånger så har alla sagt samma sak kring klagomålen på fönstren.
– Har man accepterat det när man flyttar in så får man bita i det sura äpplet, berättar Robert Larsson att han fått som svar.
Glenn Karlsson, jurist på Hyresgästföreningen, berättar att det är vanligt att hyresvärdar hänvisar till ”befintligt skick” vid inflyttning. Dock menar han att "befintligt skick" inte finns i hyreslagen. Han hänvisar till kapitel 12, paragraf 9 i Jordabalken, som säger att hyresvärden ska tillhandahålla lägenheten i ett skick som är fullt brukbart enligt den allmänna uppfattningen i orten.
Robert Larsson tycker att kostnaden för fönstren inte borde vara en så stor sak för fastighetsägaren. Han berättar att den senaste personen som var där för att kolla på fönstren hade blivit häpen över hur grått och flammigt det var.
Robert Pejic, områdeschef Öst på KlaraBo, meddelar att det är ett pågående försäkringsärende och att hyresgästen ska kolla med sitt hemförsäkringsbolag för att se om det går att få på försäkringen.
– Det jag har uppfattat är ska vara disigt på insidan av fönstret men fullt funktionsdugligt. Vi vill verkligen alla hyresgästers bästa, och många tycker att vi har gjort ett bra jobb, säger Robert Pejic.
Robert Larsson berättar att KlaraBo har sagt att han och hans fru borde ta fönstren på hemförsäkringen, så kan KlaraBo hjälpa till med självrisken.
– Då sa vi: Nu får de ge sig. Nu ringer vi tidningen.
Juristen Glenn Karlsson tycker att det låter märkligt att KlaraBo erbjöd den lösningen.
– Jag har svårt att se ett försäkringsbolag som skulle bevilja ett sådant ärende. Det är hyresvärden som äger fastigheten, och därmed fönstren, inte hyresgästen.
Glenn Karlsson lyfter att det ska regelbundet göras en bedömning kring underhållsbehov, och inom skälig tid.
Varför Gotlandshem inte åtgärdade felet när de ägde bostaden är svårt att veta. Pia Löfqvist Gustafsson, kommunikationschef på Gotlandshem berättar att vid en fastighetsförsäljning så upprättas ett "data-rum" innehållande all information kring fastigheten, som lämnas över till de nya ägarna, så informationen finns inte kvar hos Gotlandshem.
Vad Gotlandshem hade gjort idag svarar fastighetsskötare Johan Malmros på.
– Rent krasst så byter vi ut det som är skadat och påverkat av branden. Det ska helt enkelt inte synas att det brunnit. Annars har vi inte gjort vårt jobb.