Det var i söndags som Sune Österdahl, 80 år, attackerades av en lösspringande hund på Gråbo. Sune satt på cykeln och hunden kom farande och tog ett fast grepp om Sunes ena ben. När han försökte ruska av sig hunden triggade det hunden än mer. Sune kände hur tänderna punkterade huden och hur blodet började rinna.
En polisanmälan upprättades efter att Sune fått åka in akut till lasarettet för att få en stelkrampsspruta och antibiotika, men nu har polisen valt att lägga ner ärendet i brist på information.
– Ärendet är nerlagt eftersom vi inte har kunnat hitta någon ägare, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Lindkvist vid Polisen på Gotland.
Det är inte han själv som handlagt ärendet, men han berättar att när det gäller hundar så har ägaren så kallat strikt ägaransvar.
– I normalfallet skulle det handla om bötesbrott, men det är från fall till fall. Under vissa omständigheter kan det bli tal om att omhänderta hunden. Men det är svårt att svara på rent generellt.
Är det normalt att lägga ner ett ärende efter så kort tid?
– Det kan jag inte riktigt uttala mig om, men normalt finns ju en person intill hunden när det sker. Men i det här fallet vet vi inte vem som är ägare till hunden, säger han.
Lotta Hallenfur är djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland:
– Det är tråkigt att polisen inte fått fram något namn på ägaren, det hade vi ju velat ha. Normalt brukar polisen göra en anmälan till oss enligt tillsynslagen, men inte i det här fallet vilket troligtvis beror på att de inte har något namn att gå på.
Hon säger att en sådan händelse som Sune varit med om är väldigt ovanlig på Gotland.
– Vi får in ungefär ett tiotal anmälningar enligt tillsynslagen men de flesta gäller attacker mellan två hundar. Vi hade ett fall där en människa bitits av en hund, men det var i en stressad situation då hunden, en pudel, var på väg ut i trafiken och en för hunden okänd människa fångat den på ett lite otympligt sätt. Då fick polisen mentaltesta hunden, men det visade sig inte vara något fel på den. Det var bara en stressad situation, säger Lotta Hallenfur.
Hon säger att många hundar triggas av själva jakten, och det kan vara allt från en boll, till bilar eller cyklar.
– Det är en naturlig instinkt, men det är verkligen inte många som fullföljer med ett bett och sedan inte släpper taget. Det är ett mycket oroväckande beteende, särskilt i kombination med en olämplig ägare som inte tar ansvar.
Hon säger att det ännu kan komma fram uppgifter som gör att länsstyrelsen kan kolla upp fallet.
– I så fall är det klart att vi tittar på det. En sådan här hund, grundat på händelsen, hade vi absolut låtit polisen mentaltesta. Sedan kan de rekommendera beslut och det kan handla om omhändertagande och att låta någon kunnig person få köpa hunden, eller föreläggande om munkorg. Lokalt har vi inte behövt fatta något sådant beslut än, men nationellt är det inte helt ovanligt.
Hon säger att sådana rapporter från polisen är rätt intressanta att läsa. För visst kan en hund ha särskilda egenskaper, men med rätt ägare kan det fungera ändå.
– Frågan är om det här problemet ens hade uppstått om hunden haft en vettig ägare från första början. Men visst är risken högre i det här fallet med en kombination av olämplig ägare och en hund med de här egenskaperna att något liknande händer igen.