Året är 2008 och en grupp unga vuxna har träffats för att fira nyårsafton tillsammans på Gråbo. Mot tolvslaget beslutar de sig för att ta sig till Gråbobacken, en samlingsplats för att titta på fyrverkerier och skåla in det nya året. På vägen tillbaka är stämningen uppsluppen när det plötsligt uppstår en konflikt med ett annat gäng.
Personerna som stöter in i varandra har inte något otalt sedan tidigare. Trots det leder bråket till att 28-årige Lars Vejdeland knivhuggs till döds när han försöker skydda en vän från att bli nerslagen. När han faller till marken har det bara gått några minuter sedan klockorna slagit över till 2009.
Polisen, som befinner sig i hamnen när larmet kommer, skyndar sig mot Gråbo – men för sent. När de anländer till platsen ligger Lars Vejdeland medvetslös vid porten på Jungmansgatan. Polisen påbörjar hjärt- och lungräddning, men hans liv går inte att rädda.
En av poliserna, Daniel Karlsson, känner genast igen Lars Vejdeland efter att ha haft honom som värnpliktig i hemvärnet.
– Jag ser direkt vem det är som ligger där, det är jättekonstigt. Lasse var en glad människa, han utmärkte sig som en person som verkligen brydde sig om andra, berättar han i den nystartade podcasten "Våldet".
Flera vittnen pekar snabbt ut en misstänkt gärningsman – som det visar sig att Daniel Karlsson också är bekant med.
– Det var en chock när jag hörde att det var en person som jag växte upp med.
Daniel Karlsson och mannen som blir skäligen misstänkt är inte vänner, men däremot i samma ålder. Bara några dagar tidigare har samma person pratat med polisen om att han vill ta sig ur sitt missbruk.
Även Lars Vejdelands bror, Mattias Vejdeland, medverkar i podcasten. Han befann sig i en annan del av Visby när beskedet når honom genom ett samtal från en gammal vän.
– Min första reaktion var att det var ett smaklöst skämt. Jag blev arg.
Till slut förstår han allvaret och börjar springa mot Gråbo. Mattias Vejdeland beskriver sin bror som en lugn person med mycket civilkurage – som alltid stod upp för sina vänner.
– Ingen av oss gillar bråk, men Lasse var snäll och ville avstyra konflikter. Det var därför det hände.
I tre avsnitt avhandlas nu mordet på Lars Vejdeland i true crime-podden "Våldet" av Andreas Axén Folkow och Tobias von Braun, två erfarna poddare. Den sistnämnda ligger bland annat bakom podcasten "Kalla fall" om mordet på Wisby hotell och Sven Sjögrens försvinnande.
"Våldet" är killarnas första projekt tillsammans. Till skillnad från hotellmordet och mysteriet med Sven Sjögren, som båda kantas av mystiska omständigheter, kunde gärningsmannen på Gråbo 2009 snabbt gripas. Tanken med podcasten är att fokus ska ligga på fall där "lösningen står klar, men där motivbilden är svårare att urskilja".
– Det som sticker ut med det här fallet är att offret var en väldigt snäll och lugn kille. Utan kriminell bakgrund eller missbruk, säger Tobias von Braun.
Enligt poddkollegorna handlar intresset för true-crime ofta om varför ett mord begåtts och vilka drivkrafter som ligger bakom.
– Vi kommer att prata om tillfällen när människan visar sig från sin mörkaste sida, säger Andreas Axén Folkow.
Anledningen till att just Gotland står i rampljuset är för att båda har kopplingar till ön. Tobias von Braun, som är uppväxt här, har dessutom en personlig relation till de gotländska brottsutredningar som tas upp i "Kalla fall" och "Våldet".
– Jag arbetade i Lummelunda där Sjögren bodde innan han försvann och mordet på Wisby hotell skedde när jag var tonåring, så då blev det att man pratade mycket om vad som hade hänt.
Vid tiden för mordet på Lars Vejdeland, nyårsafton 2009, var Tobian von Braun också hemma på ön för att fira.
– Även om jag inte var så nära geografiskt kom det väldigt tätt inpå på något sätt, säger han.
Nu är säsong ett av "Våldet" inspelad och klar och planerna för en andra säsong diskuteras. För Tobias von Braun och Andreas Axén Folkow handlar det främst om att människor och händelser inte ska falla i glömska.
– Men det är klart att det också finns en fascination kring brott och det morbida. Kanske handlar det om att sådana saker ligger så långt bort från en själv, samtidigt som det hela tiden finns närvarande i vardagen.