Lena Andersson handlägger störningsärenden på Hyresgästföreningen.
– Grannar som festar med musik på hög volym, spring i dörrar och portar under sena timmar, är de vanligaste problemen, säger hon.
– Men många ärenden handlar också om barn – och där får man faktiskt stå ut med en del.
I ärendehögen, som enligt Hyresgästföreningen vuxit något det senaste året, finns också fall med grälande par och skällande hundar.
Även högljutt sex leder till fall där föreningen ombeds hjälpa till att skapa grannsämja.
– De svåraste ärendena handlar om grannar som anmäler och motanmäler varandra för småsaker. Vi kan hjälpa till med medling. Fungerar inte heller det kanske man bör överväga att byta miljö, fortsätter Lena Andersson.
Hyresgästföreningen har en svår balansgång att gå. Medlemmar kan finnas på båda sidor i en konflikt; den som störs och den som anklagas för att störa.
– Det där kan folk ha svårt att se, att allas rättigheter ska tas tillvara. Men lyckligtvis är det bara några promille av alla fall som behöver gå till domstol.
Oavsett om vi bor i hyresrätt, bostadsrätt, eller grannar i ett villaområde ska lagen skydda oss från störningar.
Svårigheterna uppstår i tolkningen av de allmänt hållna lagtexterna. Slagordsmässigt har det formulerats: ”man får acceptera att grannar hörs, men inte att man störs”.
Bostadsbolag sätter upp egna trivselregler. Bor man till exempel som hyresgäst hos Gotlandshem gäller att nattro ska råda från klockan tio på kvällen till klockan sex på morgonen.
Peter Östergren ansvarar för Gotlandshems egen trygghetsjour. Dagtid tar han emot anmälningar, nattetid sköts jouren av ett bevakningsföretag. Bolaget brukar årligen få ungefär 400 anmälningar, den helt övervägande delen från Visby och med en viss övervikt för sommarmånaderna. Statistiken för 2016 finns inte framtagen ännu.
– Men min generella uppfattning är att det har varit ett lugnt år, säger Peter Östergren.
Förebyggande arbete med trygghetsfrågor ser han som mycket viktigt.
– Hanterar man problem i ett tidigt skede kan man undvika åtgärder som uppsägning.
500 ärenden på Hyresgästföreningens region som förutom Gotland inrymmer Östergötland och delar av Småland.
Samtidigt 400 anmälningar till Gotlandshem. Jo, ekvationen går ihop, för det är bara i en mindre del av störningsfallen som Hyresgästföreningen kopplas in.