Detta stör sig grannarna på

Kvarglömt ludd i torktumlaren och felsorterade sopor är saker som kan göra grannen upprörd. Enligt en kartläggning från SBC berör de flesta klagomålen till bostadsrättsföreningarna soprum och tvättstuga. På Gotlandshems områden är det däremot festande turister som får de boende att tappa tålamodet.

Foto: Arkiv / Krister Nordin /Tobias Wallström / Rolf Jönsson

Grannsämja2017-07-18 05:15

De flesta klagomålen som kommer in till bostadsrättsföreningarna i Sverige berör tvättstugor och soprum enligt en kartläggning från SBC, Sveriges bostadsrättscentrum. Även nedskräpning och högljudda grannar uppges vara vanligt förekommande störningsmoment. Till Gotlandshem är det främst klagomål om festglada grannar som rings in, särskilt under sommarhalvåret.

– På somrarna väljer många boende att sätta sig på uteplatserna vid husen istället för att sitta inomhus. Där spelar de musik på hög ljudnivå och festar, vilket upplevs som störande av andra som bor i husen, säger Peter Östergren, trygghetsansvarig på Gotlandshem.

Boende i Gotlandshems lägenheter har möjlighet att ringa störningsjouren när de upplever att grannarna gått över gränsen. Jantra Lundeberg uppskattar möjligheten och har använt sig av tjänsten. Hon har bott i lägenheten på Gråbo i fem år och upplever att det är ett bra område, men att turisterna som hyr lägenheterna i andra hand på sommaren kan bli för stökiga.

– Jag har ju barn som behöver sova så jag är kanske lite extra känslig, men när festen varar till fyra på morgonen så brukar jag ringa störningsjouren. Ibland kan det ta lite tid innan de kommer och det har hänt att festerna hunnit ta slut av sig själv, säger hon.

Festande turister som bor på området i Gråbo under sommrarna är ett störningsmoment som även Bertil Johansson har märkav. Nu tycker han att det är ett lugnt område med trevliga grannar men det har varit perioder då han upplevt att turisterna varit för stökiga.

­– Det var en tid när det var mycket festande. Stockholmarna som hyrde lägenheter här hade mycket fester och de var uppe och klättrade på tak och räcken när de blev fulla, berättar han.

Om en granne missköter sig är det inte alltid en självklarhet för alla att gå över och knacka på.

– Det är inte kul att som ensam tjej och småbarnsmamma att gå och säga till grannen som har fest mitt i natten att stänga av musiken. Det känns skönt att man kan ringa störningsjouren och få hjälp med det. Jag tycker att det hjälper att ringa dem, säger Jantra Lundeberg.

Grannklagomål

Uppger drygt var femte bostadsrättsförening att de får klagomål från medlemmar i föreningen en gång i månaden eller mer.

Uppger tre procent av föreningarna att de aldrig får klagomål från medlemmarna.

Hela 56 procent har svara att de har svårt att få de boende att engagera sig i städning av gemensamma utrymmen.

Källa: SBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!