Grannarna hjälps åt för att stoppa tjuvarna

Under hösten sköljde en inbrottsvåg över Gotland, med fler inbrott på kort tid än vad gotlänningarna är vana vid. Som följd har intresset för grannsamverkan mot brott ökat.

Peter Lihuvudh och Olof Lönegren är två av initiativtagarna till Lillklintsvägens nystartade grannsamverkan.

Peter Lihuvudh och Olof Lönegren är två av initiativtagarna till Lillklintsvägens nystartade grannsamverkan.

Foto: David Skoog

GRANNSAMVERKAN2018-11-19 09:30

Grannsamverkan mot brott har till syfte att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. På Gotland verkar intresset ha ökat på senare tid, sannolikt som följd av de många villainbrott som skett efter sommaren.

– Det är två stycken som startat de senaste två månaderna, men innan dess är det ganska lång tid sedan det startades en förening, säger Björn Kraft vid polisen på Gotland.

– Jag är rätt säker på att det hänger ihop med de inbrott som vi haft här under hösten, fortsätter han.

De som har startats är en på Lyegatan i Visby och nu senast på Lillklintsvägen i Ygne, Men fler är på gång och i vår kommer man från polisens sida att hålla en öppen träff för andra som är intresserade.

På Lillklintsvägen är det Vägtinget, med runt 20 medlemmar, som enats om att börja med grannsamverkan.

– Det var nog jag som väckte tanken för något år sedan, och nu har ju förhållandena utvecklats dit hän, med mycket inbrott, säger Peter Lihuvudh.

Utmed vägen har det sedan tidigare varit bra samverkan grannarna emellan, men föreningen blir en extra påminnelse om vaksamhet.

– Grejen med det här är att vi uppmanar varandra att hålla utkik åt varandra. Vi vet ungefär vilka som åker iväg på semestrar och när de kommer hem, säger Olof Lönegren, ordförande i föreningen.

Och skyltarna ska upp så snabbt som möjligt. För det är ändå en del aktivitet i området, även om det inte med säkerhet är med brottsligt uppsåt.

– Vi vet ju att det är många som åker in här och är nyfikna och tittar. Och man undrar om det är rekognisering eller om det bara är nyfikna turister, säger Olof Lönegren.

Statistiskt sett så fungerar grannsamverkan. Åtminstone där brottsligheten är lite högre.

– I storstadsområden där man har grannsamverkan vet man att det fungerar, där har man statistik. På Gotland har vi haft väldigt lite villainbrott, om man bortser från nu under hösten, så det är svårt att dra några paralleller. Tidigare har det inte varit så många som haft nerver att gå in i folks hem. Mindre än en handfull, säger Björn Kraft.

För den som vill skydda sig mot inbrott har Björn några handfasta tips.

– Vad är det som gör ett brott; tillfälle, en motiverad tjuv och en möjlighet. Titta på din egendom som en tjuv skulle gjort. Vad är lätt för tjuven att ta och komma undan med. Försök undvika just det, och bry dig om dina grannar.

Grannsamverkan

Genom ökad uppmärksamhet från de boende i ett område, och kunskap om hur man skyddar sig ska man försvåra eller avskräcka brottlighet.

Grannsamverkan är ett samarbete mellan flera parter utöver grannskapet och polisen, bland annat med försäkringsbolag, region och stöldskyddsföreningen.

Enligt en undersökning, som Brå låtit göra, minskar brottsligheten i snitt med 26 procent där grannsamverkan finns.

All information om grannsamverkan finns att läsa på www.samverkanmotbrott.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om